Dostupni linkovi

Zašto su važni izbori u Nikšiću?


Simpatizeri prosrpskog Demokratskog fronta slave pobjedu u Nikšiću, 14. mart 2021.
Simpatizeri prosrpskog Demokratskog fronta slave pobjedu u Nikšiću, 14. mart 2021.

Lokalni izbori u Nikšiću su predstavljeni kao indikator daljih procesa u Crnoj Gori, a pokazali su da se Demokratska partija socijalista (DPS) neće raspasti kao nekada Socijalistička partija Srbije (SPS) u Srbiji, kao i da je politika izbornog intervencionizma u susjednim zemljama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića doživjela fijasko, ocjenjuje Zlatko Vujović iz CEMI-ja (Centar za monitoring i istraživanje) u Facebook rubrici Radija Slobodna Evropa Zašto?.

Vlast u Nikšiću, drugom po veličini crnogorskom gradu, formiraće snage koje su pobijedile na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, kada je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Iako je DPS, prema preliminarnim rezultatima, pojedinačno osvojila najveći broj glasova, lider drugoplasirane koalicije na čelu sa Demokratskim frontom (DF) Andrija Mandić je najavio formiranje vlasti sa Demokratama Alekse Bečića.

Izbori u Nikšiću su bili važni jer su ih ključni akteri u Crnoj Gori, a neki i van Crne Gore, predstavili kao indikator daljih procesa, ocjenjuje Zlatko Vujović iz CEMI-ja.

"Izbori su trebali da daju odgovor da li će DPS nastaviti s padom, rasipanjem glasova, da li će doživjeti sudbinu Socijalističke partije Srbije (SPS) u Srbiji; odnosno, da li će Vučićeva koalicija (koalicija DF koju podržava Vučić) od 37 posto podrške ostvarene na parlamentarnim izborima u Nikšiću nastaviti rast, a samim tim pokazati da Vučić vodi uspješnu politiku izbornog intervencionizma u okruženju", kaže Vujović u odgovoru na pitanje zašto su važni izbori u Nikšiću.

"Pokazalo se da DPS neće doživjeti sudbinu SPS-a, makar ne za sad, a s druge strane, politika Vučića i njegov izborni intervencionizam u zemljama susjedima je doživio totalni fijasko.

Ne samo da njegova partija nije, odnosno koalicija koju podržava, ostvarila bolji rezultat, već je ostvarila za 11 odsto lošiji rezultat, a njegovi protivnici, ili makar oni koji nisu spremni da slušaju njegove naloge, doživjeli su rast", navodi Vujović.

Vučić je, dodaje, potcijenio Crnu Goru, posebno njene birače.

"Vidjećemo da li će možda akvizicijom nekih medija itd, Vučić uspjeti da pojača pritisak i uticaj na biračko tijelo. Jer vjerujem, znajući kako se ponaša i razmišlja Vučić, da on neće prihvatiti ovaj poraz kao finalni, već će nastaviti da ulaže u političke aktere u Crnoj Gori sa izmijenjenom strategijom, da bi na vlast došli oni koje on ima pod kontrolom", smatra Vujović.

Nikšićki izbori, na kojima je učestvovalo šest izbornih lista, bili su prvi izbori nakon parlamentarnih izbora u avgustu, kada su većinu glasova zajedno imale tri koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

Oni su početkom decembra izglasali aktuelnu Vladu, podrškom svojih 41 od ukupno 81 poslanika u Parlamentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG