Dostupni linkovi

Stranke nove crnogorske Vlade formiraju vlast i u Nikšiću


Nikšić: Incident ispred štaba Demokratskog fronta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Nikšić: Incident ispred štaba Demokratskog fronta


Vlast u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, formiraće snage koje su pobijedile na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, kada je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Iako je DPS na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta, prema preliminarnim rezultatima, pojedinačno osvojio najveći broj glasova, lider drugoplasirane koalicije na čelu sa Demokratskim frontom (DF) Andrija Mandić najavio je formiranje vlasti sa Demokratama Alekse Bečića.

Takav scenario je već ostvaren na državnom nivou, nakon poslednjih parlamentarnih izbora. Naime, iako je na tim izborima DPS imao najveći broj mandata, usljed nemogućnosti da formira vlast, formirale su je koalicije predvođene DF-om i Demokratama Alekse Bečića, uz pomoć Grđanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Prema preliminarnim rezultatima nevladinog Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), a na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela, koalicija predvođena DPS-om osvojila je 18 mandata na lokalnim izborima u Nikšiću.

Koalicija 'Za budućnost Nikšića', na čelu sa Demokratskim frontom osvojila je 11 mandata a koalicija 'Mir je naša nacija' Demokrata Alekse Bečića i pokreta 'Ne damo Nikšić', bliskog premijeru Zdravku Krivokapiću, 10 mandata.

Niksićki lokalni parlament ima 41 odbornika, što znači da je za formiranje vlasti potreban 21 mandat.

Građanski pokret URA Dritana Abazovića osvojio je jedan mandat koliko i Narodni pokret biznismena Miodraga Davidovića, dok je Socijaldemokratska partija ostala ispod cenzusa.

I na ovim izborima ostvarena je visoka izlaznost od preko 80 posto.

Lider Demokratskog fronta: Poražena Đukanovićeva vlast

"Poslije 20 godina vlast Mila Đukanovića u ovom gradu on je poražen. To je velika pobjeda", objavio je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

DPS je naime do ovih izbora vladao u Nikšiću na osnovu pobjede na posljednjim lokalnim izborima 2017. godine, koje je bojkotovala opozicija.

Nosilac liste Demokratske Crne Gore Momo Koprivica je ocijenio da izborni rezultat predstavlja garanciju opstanka vlasti na državnom nivou.

"Od večeras je Nikšić slobodan grad, kao što je Crna Gora slobodna zemlja od 30. avgusta prošle godine. Ovaj rezultat govori i o stabilnosti Vlade i garancija da je sačuvana državna vlast", rekao je Koprivica.

Pristalice Demokratskog fronta posle zavaranja birališta u Nikšiću
Pristalice Demokratskog fronta posle zavaranja birališta u Nikšiću

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, čija je koalicija osvojila jedan mandat, izrazio je zadovoljstvo zato što je DPS i u Nikšiću prešla u opoziciju.

"DPS je pao sa vlasti a SDP je nestao sa političke scene. Građanska opcija opstaje u Crnoj Gori. Bez ikakve kupovine glasova, kriminala, uticaja sa strane pokazali smo da je učvršćeno naše biračko tijelo", rekao je Abazović.

DPS: Ponosni na rezultat

Portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić prenio je zadovoljstvo ove partije zbog ostvarenog izbornog rezultata od preko 40 odsto birača izašlih na izbore.

U DPS-u su svjesni da neće moći da samostalno formiraju vlast u Nikšiću.

"DPS je ubjedljivo najjača politička stranka u Crnoj Gori. Apsolutno smo ponosni na rezultat ostvaren u Nikšiću, a posebno kada znamo šta je sve bilo uprto, ne samo protiv DPS-a nego prije svega protiv Crne Gore i crnogorskih temeljnih vrijednosti", rekao je Nikolić, naglašavajući miješanje u nikšićke izbore iz zemalja regiona.

"Svi resursi 'srpskog sveta', kapaciteti Beograda i Republike Srpske bili su uprti da se u Nikšiću sruši Crna Gora i da se preko Nikšića osvoji Crna Gora. Zauzvrat su dobili to da su njihove marionete u Crnoj Gori, personifikovano u liku Demokratskog fronta i Andrije Mandića, večeras su doživjeli totalni brodolom budući da su ostvarili 5.500 glasova manje nego na parlamentarnim izborima", zaključio je Nikolić.

Incident ispred izbornog štaba Demokratskog fronta

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati, pristalice Demokratskog fronta su se, uprkos apelu policije da se ne izlazi na ulice, okupili ispred izbornog štaba koalicije "Za budućnost Nikšića" na čijem su čelu.

Tokom pokušaja policije da spriječi njihovo dalje kretanje došlo je do incidenata i nasrtaja na policajce, a novinarka "Vijesti" je pogođena predmetom u glavu.

Uprava policije Crne Gore prethodno je apelovala na građane da nakon zatvaranja biračkih mjesta ostanu u svojim kućama, uzdrže se od masovnih okupljanja i poštuju epidemiološke mjere, kojima je propisano da je nakon 21 sat zabranjeno napuštanje mjesta stanovanja.

Policija i pristalice Demokratskog fronta ispred izbornog štaba koalicije "Za budućnost Nikšića"
Policija i pristalice Demokratskog fronta ispred izbornog štaba koalicije "Za budućnost Nikšića"

Tenzije, incidenti i nepravilnosti tokom glasanja

Iz Uprave policije su tokom dana saopštili da je izborni dan u Nikšiću protekao mirno, uz sporadične incidente i nesporazume na koje je policija, kako su naveli, odgovorila efikasno i profesionalno.

Posmatrači CEMI-ja su pak izvjestavali o brojnim neregularnostima. Najveći broj se odnosio na upotrebu mobilnih telefona, slučajeva da birači javnim čine svoje glasanje, pozivanja da se glasa za određenu partiju.

Na jednom biračkom mjestu registrovali su između 10 i 15 osoba obučenih u majice sa nacionalnim obilježjima Srbije koje, prema informacijama CEMI, nijesu iz Nikšića a koja su htjela da glasaju putem pisma. Grupa se povukla nakon intervencije policije, naveli su iz CEMI-ja.

Izbori u Nikšiću: Mirno, uz tenzije i manje incidente
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Iz DPS su saopštili da je u "nasilnom upadu na biračko mjesto u naselju Dragova luka" otet birački materijal i da je pretučena jedna osoba.

Oglasila se policija navodom da je "došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbora vezano za glasačku kutiju za glasanje putem pisma" i demantovala da je bilo ko pretučen u tom incidentu.

DPS je na početku izbornog dana saopštio da se na biračkim mjestima "pojavio veliki broj glasača državljana Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Trebinja, sa privremenim ličnim kartama Crne Gore", a koji su, kako su naveli, spriječeni da glasaju budući da se radi o kršenju zakona.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik Milan Knežević je na Tviteru objavio fotografiju glasačkog listića, na kojoj je zaokružena koalicija koju predvodi DF.

U prostoriji za glasanje zakonski je zabranjena upotreba elektronskih uređaja, uključujući i mobilni telefon. Uz to, prema raspoloživim podacima, Knežević nema biračko pravo u Nikšiću.

Na pojedinim biračkim mjestima nijesu poštovane sve epidemiološke mjere u smislu obavezne dezinfekcije ruku i pravilnog nošenja maske.

Lokalni izbori u Nikšiću, koji su bili su prvi test snage političkih partija i koalicija nakon parlamentarnih izbora kada je došlo do smjene vlasti na državnom nivou, od početka su izazivali tenziju među učesnicima izborne trke.

Zbog podignutih predizbornih tenzija, policija je poslednjih dana pojačala prisustvo u Nikšiću, a državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević je pet dana uoči izbora ocijenio da je "situacija u gradu umjerena ka visokom riziku".

Izbori u Nikšiću održani su u ambijentu visokog epidemiološkog rizika. U gradu je 1.422 inficiranih korona virusom, što odgovara stopi od 1.961 oboljela na 100.000 stanovnika.

Za Nikšić važe mjere zabrane ulaska i izlaska za sve građane, osim za one sa posebnim dozvolama.

Prema podacima popisa 2011. godine, u Nikšiću živi 72.500 stanovnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG