Dostupni linkovi

Zašto je San Jose u Kaliforniji raj za talente?


San Jose nainovativniji grad s najviše talenata.
San Jose nainovativniji grad s najviše talenata.

Uprkos tekućim globalnim izazovima uzrokovanim pandemijom, gradovi s najjačim inovacijskim centrima i većom koncentracijom talenata najbolje su pozicionirani za budući uspjeh, navodi se u novom izvještaju pod nazivom "Inovativna geografija".

Na prvom mjestu po inovativnosti i koncentraciji talenata je San Jose u kalifornijskoj Silicijskoj dolini. Zašto?

Prema pomenutom izvještaju, koji je u januaru 2022. objavila kompanija JLL, firma specijalizirana za upravljanje nekretninama i investicijama, lokacije s najboljim inovacijama i talentima nadmašuju druge u ekonomskoj aktivnosti i stvaraju protok kapitala u nekretninama.

San Jose je veliki grad okružen valovitim brdima u Silicijskoj dolini, glavnom tehnološkom čvorištu u kalifornijskom području zaljeva.

Osim u poslovnom smislu, drugu godinu zaredom, Centar za digitalnu upravu SAD-a prepoznao je grad kao najinovativniji grad u Sjedinjenim Državama.

San Jose predstavlja primjer najbolje primjene tehnologije za rješavanje najhitnijih pitanja gradskog života.

Od suočavanja s društvenim izazovima poput digitalne podjele do udvostručavanja posvećenosti pravednom pružanju najvišeg nivoa gradskih usluga

Najinovativniji gradovi - globalni lideri

San Francisko, London i Peking zadržavaju svoju dominaciju u inovativnoj ekonomiji, navodi se u izvještaju.

Međutim, Sjedinjene Američke Države prednjače sa skoro 50 posto vodećih tržišta na rang-listi za 2022.

San Jose ostaje ključno središte inovacija, otkriva izvještaj, a Boston i New York nastavljaju privlačiti kapital, korporacije i talente zbog svoje blizine renomiranim univerzitetima.

Silicijska dolina (San Jose) i San Francisko su globalni epicentri inovacija, navodi se u izvještaju.


Međutim, zvijezde u usponu postoje i u drugim dijelovima svijeta.

U Aziji, Tokiju se pridružuju Seul i Peking u prvih deset gradova po inovativnosti, naglašavajući važnost inovacija u regionu.

Seul, dobro poznat za inovacije poduzeća usredsređene na
uspostavljene korejske konglomerate, sada je također sve veće žarište za start-up aktivnosti u regionu.

Nije iznenađujuće da se izdvajaju London i Pariz izdvajaju, ali i drugi gradovi kao što su npr. Tel Aviv i Berlin, koji se brzo ugrađuju u globalni ekosistem inovacija.

Manji gradovi u SAD-u poput Austina i Raleigh-Durhama dobivaju na snazi u specijalizacijama kao što su napredne proizvodnje i prirodne nauke.

Europa dominira i u smislu talenata, sa sedam od 15 najboljih gradova, dok se London i Pariz ističu kao dva glavna igrača na rang-listi za 2022. godinu.

U Aziji, Singapur ostaje ključan za direktna strana ulaganja.

"Uprkos novim izazovima, komercijalne nekretnine bi trebale imati koristi od tekuće ekonomske ekspanzije 2022. godine“, kaže Carol Hodgson, direktorica globalnog istraživanja u JLL, prenosi World Economic Forum.

"S ljudima željnim povratka u urede, putovanja i druženja ove godine, veliki gradovi bogati talentima poput San Franciska, Tokija i Londona imat će prednost u vođenju puta za snažniji oporavak“, rekla je.

“Ovo također ukazuje na znake optimizma za tržište ureda, jer ostvaruje novu svrhu nakon pandemije kao središte za inovacije i suradnju.”

Talenat radne snage i inovacije igraju ključnu ulogu u urbanoj regeneraciji

Pandemija COVID-19 ubrzala je trendove koji su već bili u toku u preoblikovanju gradova, uključujući promjenu radnih i životnih preferencija, ključnu ulogu digitalne ekonomije i potrebu za održivijom i otpornijom infrastrukturom zajednice.

Kako bi odgovorili na ove promjene i pokrenuli sljedeću fazu urbane regeneracije, jake inovativne industrije, od visokotehnoloških usluga do prirodnih nauka i napredne proizvodnje, bit će ključne za oporavak gradova i tržišta nekretnina, navodi se u izvještaju.

Kako se pandemija ukršta s drugim globalnim krizama, uključujući klimatske promjene, inovativni gradovi će također igrati vitalnu ulogu u pokretanju rješenja za održivost i stvaranju otpornosti.

Kako gradovi izlaze iz teških nekoliko godina, oni s kritičnom masom ljudi, širokim spletom industrija i velikim univerzitetima su u najboljoj poziciji da nastave da privlače talente i kompanije.

Gradski centri koji kombiniraju pogodnosti, mješoviti razvoj i uvjete za život bit će posebno spremni za ponovni rast.

Prije pandemije, sekundarni gradovi bogati talentima već su privlačili ljude i kompanije svojom pristupačnošću i visokim kvalitetom života.

Sada se ovaj trend ubrzao jer manji gradovi s robusnim i raznolikim inovacijskim ekosistemima – kao što su Denver, Stockholm i Melbourne – privlače više ljudi, kompanija i kapitala.

XS
SM
MD
LG