Dostupni linkovi

Zašto je Tel Aviv najskuplji grad na svijetu?


Priobalni predio Tel Aviva.
Priobalni predio Tel Aviva.

Tel Aviv je najskuplji grad za život na svijetu zbog rastuće inflacije koja je utjecala na porast troškova na čitavom svijetu, pokazalo je istraživanje Economist Intelligence Unita (EIU), sestrinske kompanije britanskog magazina The Economist.

Ovaj grad u Izraelu ranije je zauzimao peto mjesto, ali zbog vrijednosti šekela (nacionalne valute) u odnosu na američki dolar, te zbog povećanja cijena prevoza, namirnica i alkohola Tel Aviv je ponio ovu titulu, ostavivši iza sebe Pariz, Singapur, Cirih, Hong Kong, pa čak i New York.

Indeks koji je ostvario Tel Aviv (106) se mjeri u odnosu na cijene u New Yorku.

Anketa EIU koja je napravljena za ovu analizu obuhvatila je 173 države, a upoređivane su cijene više od 200 proizvoda i usluga. Zanimljivo, cijena stanovanja u Tel Avivu nije uvrštena u istraživanje. Zašto?

Rangiranje Tel Aviva nije došlo slučajno, niti preko noći.

Prema najavama lokalnih zvaničnika, cijene života u ovom gradu će rasti i u budućnosti. Cijene su u prosjeku porasle za 3,5 posto u lokalnoj valuti.

Njihova valuta je u protekloj godini značajno ojačala u odnosu na dolar. Trend rasta cijena na svim poljima već je duži vremenski period aktuelan u Izraelu, pogotovo u Tel Avivu, a ovaj grad se ističe i po još jednoj karakteristici.

Naime, njega je The Wall Street Journal okarakterisao kao Silikonsku dolinu tog dijela svijeta, odnosno - Tel Aviv postaje prijestolnica IT industrije i tehnološkog napretka.

I postat će skuplji

"Tel Aviv će postajati sve skuplji, kao što cijela zemlja postaje sve skuplja. Temeljni problem je što u Izraelu nema alternativnog metorpolitskog centra", izjavio je Ron Huldai, gradonačelnik Tel Aviva za Haaretz.

U Izraelu je vrlo lako moguće preseljenje iz grada u grad, ako su troškovi života preteški za novčanik nekih ljudi. To je povećalo i socijalne razlike, naveo je The Wall Street Journal.

The Econonist je pojasnio kako komercijalni kapital Izraela i daljse spaja historiju s modernim vremenom.

"Ovog ljeta, dok su profesionalci sa ograničenim vremenom naručivali mahune za kafu dostavljanu dronom, arheolozi su u blizini otkrili bizantijsku prešu za vino i zlatnik iz 7. stoljeća. Oba otkrića bi mogla dobro doći u gradu koji je sada najskuplji na svijetu", navodi se u analizi pomenutog magazina.

Ovu izjavu prati i komentar Upsane Dutt, voditeljice odjela za svjetske troškove života u EIU: "Društvena ograničenja zbog pandemije koronavirusa poremetila su opskrbu robom, što je dovelo do nestašica i viših cijena,“ rekla je Upasana Dutt, voditeljica odjela za svjetske troškove života u EIU.

Cijena benzina presudna

Pola litra izraelskog piva u prodavnici košta 2,60 eura. Pola kilograma hljeba košta nešto više od dva eura, a litar mlijeka 1,70 eura. Cijena goriva, jednog od presudnih faktora za mjerenje, u ovom gradu košta skoro dva eura. Primjera radi - Hong Kong, koji se također nalazi u top deset, ima najskuplje gorivo na svijetu, 2,2 eura po litri.

"Jasno možemo vidjeti utjecaj u ovogodišnjem indeksu, pri čemu je rast cijena benzina posebno snažan", dodala je Dutt.

Analizom je utvrđeno da su poteškoće u lancu nabavke te protupandemijske mjere koje su ograničile proizvodnju i trgovinu doprinijele porastu troškova života u mnogim gradovima.

Troškovi transporta su narasli zbog rasta cijena goriva, a zabilježen je značajan porast cijena duhana, proizvoda za higijenu te zabavnih sadržaja, prenosi BBC.

Najveći pad i najveći skok

Ipak, nisu sve metropole svijeta bilježile značajan rast u pogledu cijena. To najbolje dokazuje primjer Rima, glavnog grada Italije, koji je zabilježio najveći pad sa 32. na 48. mjesto.

Najveći skok na tabeli ostvario je Teheran, glavni grad Irana, koji je napredovao za čak 50 mjesta, sa 79. na 29. poziciju.

To se najviše desilo zbog sankcija koje su im izrekle Sjedinjene Američke Države, što je rezultovalo drastičnim skokom cijena.

Najjeftinijim gradom za život proglašen je Damask, prijestolnica Sirije.

Listom dominiraju evropski gradovi i oni najrazvijeniji gradovi Azije, dok su na dnu liste najviše gradovi sa koji pripadaju Srednjem Istoku, Africi i onim manje bogatim dijelovima Azije.

Šta se očekuje u 2022. godini?

"U narednoj godini očekujemo da će troškovi života u mnogim gradovima rasti i tako će se povećavati plate u određenim sektorima. Međutim, takođe očekujemo da će centralne banke oprezno podići kamatne stope kako bi zaustavile inflaciju. Dakle, poskupljenja bi trebalo da počnu da se smanjuju od ovogodišnjeg nivoa", pojasnila je Dutt, prenosi CNN.

Zanimljivo, ni putovanja u Izrael nistu tako jeftina. Pogotovo ne u Tel Aviv.

Prema troškovniku popularnog sajta Budget Your Trip, za putovanje srednje finansijske vrijednosti, jednoj osobi je potrebno 119 dolara dnevno.

Jedna osoba će u Tel Avivu za sedam dana boravka potrošiti približno 835 eura, za dvije sedmice 1.670 eura, a za mjesec više od 3,500 eura. Ukoliko bi izabrali luksuzni aranžman, ove cifre će porasti skoro pa dvostruko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG