Dostupni linkovi

Youtube uklonio snimke brazilskog predsjednika o pandemiji


Žair Bolsonaro, jul 2020. godine
Žair Bolsonaro, jul 2020. godine

Kompanija Youtube je saopštila da je uklonila video snimke brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara zbog širenja dezinformacija o epidemiji virusa korona.

U saopštenju se navodi da je odluka donesena nakon "pažljivog razmatranja" i bez uzimanja u obzir Bolsonarove pozicije ili njegove političke ideologije.

Krajnje desno orijentisani brazilski predsjednik, bivši vojni kapetan, izložen je brojnim kritikama jer se protivio mjerama zatvaranja javnog života, promovisao čudesne lijekove, izražavao skepticizam prema vakcinama i odbacivao nošenje maski.

Brazil je druga zemlja po smrtnosti od korona virusa u svijetu, iza SAD.

Youtube je naveo da ne dozvoljava objavljivanje sadržaja u kojem se tvrdi da su "hidroksihlorokin" ili "ivermecitin" efikasni u liječenju ili sprečavanju COVID-a 19, da postoji lijek za ovu bolest ili se kaže da maske ne funkcinišu u sprečavanju širenja virusa.

Bolsonarova kancelarija za sada nije dostupna za komentar.

Brazilski predsjednik se putem svog kanala na Youtubeu svake sedmice obraća naciji, a njegov nastup se kombinuje sa muzikom. On tu proziva ministre, odgovara na pitanja gledalaca i kritikuje svoje neprijatelje, navodi agencija Rojters.

Ovo nije prvi put da je internetski sadržaj predsjednika Bolsonara uklonjen sa glavnih digitalnih platformi zbog kršenja pravila.

Prošle godine su Tvitter i Facebook skinuli video zapise Bolsonara koji su bili protiv mjera fizičke distance, tvrdeći da bi veliki broj slučajeva učinio Brazil imunim na Covid.

Tokom pandemije predsjednik se suočio sa sve većim kritikama zbog svog načina rješavanja krize.

U aprilu je brazilski kongres pokrenuo zvaničnu istragu koja bi potencijalno mogla dovesti do impičmenta Bolsonara, piše BBC.

XS
SM
MD
LG