Dostupni linkovi

Brazilski predsjednik u bolnici usred zabrinutosti zbog kroničnog štucanja


Jair Bolsonaro priključen na aparate u bolnici u Brasiliji (14. srpnja 2021.)
Jair Bolsonaro priključen na aparate u bolnici u Brasiliji (14. srpnja 2021.)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro (66) možda će trebati hitnu operaciju nakon što je štucao deset dana bez prestanka, naveo je njegov ured.

Premješten je u bolnicu u Sao Paulu kako bi se podvrgao testovima na začepljeno crijevo.

Bolsonaro je na Twitteru napisao da će se "uskoro vratiti, ako Bog da".

Postoji zabrinutost zbog zdravlja krajnje desničarskog vođe otkako je uboden u crijeva tijekom kampanje 2018. godine.

U tom napadu je teško ranjen, izgubivši 40% krvi. Imao je nekoliko operacija.

Predsjednik je rano 14. srpnja otišao u vojnu bolnicu u Brasiliji, a medicinari su tada rekli da će biti na promatranju od 24 do 48 sati.

No, kasnije istog dana, iz ureda predsjednika priopćeno je da je Antonio Luiz Macedo, kirurg koji je operirao Bolsonara 2018. godine, preporučio da se predsjednik premjesti u Sao Paulo radi dodatnih pretraga i eventualne operacije.

Fabio Faria, brazilski menadžer za komunikacije, rekao je novinarima da je Bolsonaro bio uspavan prije nego što je odveden u Sao Paulo.

Predsjednikov sin Flavio rekao je za CNN Brazil da je njegov otac iz predostrožnosti prošao postupak uklanjanja tekućine iz želuca.

Flavio je dodao da je njegov otac imao problema s govorom, ali ako bude potrebna operacija - ne bi trebala biti ozbiljna.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Bolsonaro je ranije na Twitteru podijelio fotografiju na kojoj leži u bolničkom krevetu, a netko je izgledao poput svećenika koji stoji kraj njega.

Nakon dvije i pol godine kontroverznog predsjedništva, Bolsonaro je pod sve većim pritiskom zbog postupanja s pandemijom korona virusa.

Početkom mjeseca deseci tisuća ljudi izašli su na ulice prosvjedujući zbog optužbi za korupciju koja uključuje kupnju cjepiva.

Brazilski čelnik žestoko je kritiziran zbog nedostatka nacionalnog odgovora na korona krizu i njegovog skepticizma prema cjepivima, zaključavanju i zahtjevima za nošenjem maski.

Prošlog mjeseca broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19 u Brazilu prešao je 500.000, što je drugo mjesto na ljestvici u svijetu nakon Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG