Dostupni linkovi

YouTube blokira antivakserski sadržaj


YouTube će blokirati sad sadržaj koji se protivi vakcinaciji objavili su iz ove kompanije u blogu u srijedu. Ovim potezom idu dalje od zabrane lažnih vijesti o vakcinama i uključuju sadržaj u kojem se nalaze dezinformacije o drugim odobrenim vakcinama.

Primjeri sadržaja koji neće biti dopušteni na YouTubeu uključuju i tvrdnje da vakcina protiv gripe uključuje neplodnost i da MMR vakcina, koja štiti od ospica, zaušnjaka i rubeole, može uzrokovati autizam.

Kompanija koja se nalazi u vlasništvu Alphabeta, odnosno Google-a, također zabranjuje i kanale koji se povezuju sa nekoliko istaknutih aktivista koji se protive vakcinama, uključujući Roberta F. Kennedija Jr, okolišnog advokata i sina pokojnog američkog senatora Roberta F. Kennedija, kao i objave Josepha Mercole američkog zagovornika homeopatije.

U izjavi za medije sa Mercoline stranice su naveli da su “ujedinjeni u cijelom svijetu, da neće živjeti u strahu i da će biti zajedno i povratiti svoje slobode.”

Ovaj potez je uslijedio nakon što su YouTube i drugi tehnološki giganti poput Facebooka i Twittera kritikovani jer ne čine dovoljno da zaustave širenje lažnih zdravstvenih informacija na svojim stranicama.

No, ikako zauzimaju oštriji stav o dezinformacijama, YouTube se suočava sa reakcijama širom svijeta.

U utorak su ruski kanali RT-a na njemačkom jeziku izbrisani sa YouTubea jer kako su iz ove kompanije naveli “krše politiku o dezinformacijama o COVID-19”. Rusija je rekla da je ovaj potez “informacijska agresija bez presedana”, te su zaprijetili blokiranjem YouTube-a.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG