Dostupni linkovi

Inicijativa mladih traži da Kosovo i Srbija objave dokument o tajnim arhivama


Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih u Prištini
Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih u Prištini

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni i/lii otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih, bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama, navodi se u saopštenju Inicijative (YIHR).

“Naše dve organizacije zahtevaju da Vlade Srbije i Kosova, uz posredstvo EU, kroz jedan sporazum utvrde saradnju svih institucija u pogledu rešenja pitanja nestalih iz kosovskog sukoba koji bi, pored ostalog, jasno regulisao i uskladio nacionalne propise kako bi se pronašla i otvorila različita arhivska građa”, piše u saopštenju.

Dodaje se se da takav sporazum mora imati mehanizme kontrole, koje će osigurati Evropska unija kao fasilitator, kao i periodične izveštaje o implementaciji.

U saopštenju se ističe i da je potrebno da Vlade Srbije i Kosova iniciraju izmene u krivičnom zakoniku, kao i u zakonima o nestalima, tako da prisilni nestanak postane posebno krivično delo shodno Konvenciji UN-a o zaštiti svih lica od prisilnih nestanaka kako bi se ubrzalo otkrivanje nestalih i procesuirali oni koji informacije skrivaju.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Beogradu Petar Petković saopštio je 13. septembra da je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti "posle dugogodišnjeg intenzivnog negiranja Prištine da postoje arhive UČK (Oslobodilačke vojske Kosova)" priznao da te arhive postoje i da je spreman da ih otvori.

Na Kosovu je tokom rata ubijeno oko 13.500 ljudi, većinom Albanaca, dok se oko 1.600 vodi kao nestalo.

Ovo su oni: Nestali na Kosovu

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka Inicijative mladih za ljudska prava, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

XS
SM
MD
LG