Dostupni linkovi

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala Rusiju na povlačenje iz Ukrajine


Aktivisti za ljudska prava i građani protestovali su 24. februara u Beogradu u znak protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Aktivisti za ljudska prava i građani protestovali su 24. februara u Beogradu u znak protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je u četvrtak, 24. februara, Vladu Rusije da odmah prekine napad i povuče svoje trupe s teritorija Ukrajine.

“Vlada Ruske Federacije je poslala svoje trupe u suverenu i nezavisnu državu te agresijom i vojnom invazijom prekršila međunarodno pravo. Ovu situaciju smatramo krajnje zabrinjavajućom i neprihvatljivom jer ugrožava živote civila”, navodi se u saopštenju Inicijative.

Kako se dodaje, društva u kojima radi regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava deluje u posleratnim zemljama: u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji - i svedočila su posledicama rata i vojnih operacija poput ove.


“Osuđujemo takve događaje i duboko saosećamo s patnjom ljudi u Ukrajini”, dodaje se u saopštenju.

Kako se zaključuje u saopštenju, neopravdano ponašanje Vlade Ruske Federacije ugrožava temeljna ljudska prava nebrojenih civila.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, naredio je rano ujutru 24. februara početak vojne operacije u Ukrajini, ubrzo su usledila i prva garantiranja, a Ukrajina je proglasila ratno stanje.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge zemlje odgovorile su sankcijama.

SAD i Velika Britanija tražile su zajedničko delovanje pred Savetom bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG