Dostupni linkovi

Antiratni protest ispred Ambasade Rusije u Beogradu


Učesnica protesta nosi transparent sa porukom "Stojimo sa Ukrajinom"
Učesnica protesta nosi transparent sa porukom "Stojimo sa Ukrajinom"

Desetak građana i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava i Zelene omladine Srbije okupilo se 24. februara ispred Ambasade Rusije u Beogradu u znak protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela istog dana.

Okupljeni su istakli zastavu Ukrajine, a neki od njih su nosili transparente s porukama "Mir iznad svega", "Stop ruskoj agresiji", "Slava Ukrajini".

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa, demonstranti su posle protesta ispred ambasade Rusije, otišli na Trg Republike, u centru Beograda, gde su nastavili sa protestom povodom ruske invazije Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 24. februara rano ujutru početak vojne operacije u Ukrajini, a ubrzo je usledilo i prvo granatiranje.

Ukrajina je proglasila ratno stanje.

EU, SAD i druge zemlje odgovorile su sankcijama, dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile pred Savetom bezbednosti UN zajedničko delovanje nakon Putinove odluke.

U najavi protesta na društvenim mrežama organizatori navode da se protest organizuje "kako Srbija ne bi ostala 'neutralna' narednih 48 sati".

Predsednik Socijalističke partije Srbije i predsedavajući Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je 24. februara da se Srbija ne sme pridružiti osudama i sankcijama Rusiji, jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana.

Dačić je naveo da se kriza u Ukrajini dogodila jer Zapad nije poštovao dogovor da se NATO ne širi na istok Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 23. februara uveče izjavio da će Srbija u narednih 48 sati odgovoriti na zahteve da se uskladi sa odlukom EU o uvođenju sankcija Rusiji.

Zvanični Beograd je do sada održavao izuzetno dobre odnose sa Moskvom istovremeno naglašavajući da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Putin je nekoliko dana pre invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Na poziv ukrajinskog ambasadora u Beogradu da Srbija osudi Putinovo priznanje Donjecka i Luganska, Vučić je izjavio 22. februara za televiziju Pink da će osuditi rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine kada predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na televiziji osudi

NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

Ni Ukrajina kao ni Rusija ne priznaju nezavisnost Kosova koje zvanični Beograd vidi kao integralni deo Srbije.

XS
SM
MD
LG