Dostupni linkovi

Jeršova: Ukrajina je faktički u ratnom stanju sa Rusijom


Olena Yershova, foto: PriFilmFest
Olena Yershova, foto: PriFilmFest
Za Olenu Jeršovu, ukrajinsku producenticu, Rusija je opasna zemlja jer je - nepredvidiva. Ona trenutno boravi na Kosovu gde je član žirija na međunarodnom Pri Film Festivalu koji je u toku u Prištini.

Yershova je rođena u Kijevu, a živi na relaciji Kijev-Istanbul, gde se nalazi njena porodica. Poslednji put je u Ukrajini boravila početkom aprila. Kaže da je "bilo bolno" ali i to da su se ljudi promenili i da pružaju veliku podršku jedni drugima.

U razgovoru za RSE, Yershova navodi da je Ukrajina u ratnom stanju sa Rusijom, iako tako nešto nije proglašeno.

"U Rusiji nema pravila, a istovremeno ima moć. Zato uvek kažem da je to opasna zemlja", kaže ona.

Želja za demokratijom i vladavinom zakona je ono što je nateralo miroljubiv ukrajinski narod da četiri meseca provede na -20 stepeni, kaže ona. Zaista su bili zasićeni svime, dodaje.

"Narod u Ukrajini je bio protiv korumpirane vlade i zapravo ja sam jedna od onih koja je prošla kroz ovaj proces korupcije jer, ako nisi deo toga, nisi u mogućnosti živeti. Zato sam ja, zajedno sa svima ostalima, bila spremna da izađem na trg", kazala je ona.

"Bio je to nacionalni pokret, a ne pokret protiv Rusije. Bio je to nacionalni pokret protiv vlade koja je bila veoma korumpirana, na putu ka totalitarizmu", dodala je Yershova.

Ona je, međutim, zabrinuta da trenutna vojska u Ukrajini neće uspeti da izađe nakraj sa Rusijom, zato što je slaba.

"Već dugo vreme se nije pružala nikakva podrška vojsci. Nisu postojale takve politike. Novac je išao u privatne džepove a ne za potrebe države", kaže ona, i podseća na nedavnu inicijativu pokrenutoj za pružanje podrške vojsci preko sms poruka u vrednosti od pola dolara.

"Nikada nisam pomislila da ću na ovaj način da poradržim vojsku. A svi smo to uradili", kaže Yershova.

Iz toga razloga, ona veruje da i Zapad treba da učini više kako bi se pomoglo Ukrajini, u suprotnom, Putin se neće zaustaviti na Ukrajini.

"Ukoliko se njemu u ovoj situaciji ne pokaže moć, on neće stati. Zato je podrška sa Zapada jako važna", navodi ukrajinska producentica.

Po njoj, građani sada trebaju da izdrže do 25 maja, za kada su zakazani predsednički izbori. Dodaje da Ukrajina za sada nema pravog lidera, ali, to i nije potrebno.

"Koalicija je sada rešenje. Sigurna sam da će ko god bude bio izabran biti bolji od našeg prethodnog predsednika. Imamo manje od mesec dana, i do tada moramo preživeti", zaključuje Yershova.
XS
SM
MD
LG