Dostupni linkovi

Yahoo napustio Kinu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Servisi kompanije Yahoo više nisu dostupni u Kini u znak “prepoznavanja sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja”. Ovim je Yahoo postao drugi zapadni tehnološki servis koji je napustio Kinu u posljednjih nekoliko sedmica. Ranije je to isto uradio i LinkedIn.

Kompanija je prestala da pruža sadržaj za korisnike u Kini od 1. novembra, naveli su u saopštenju na svom sajtu.

“U znak priznanja sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini Yahoo usluge više neće biti dostupne od 1. novembra”, rekao je glasnogovornik Yahoo-a za Reuters.

“Yahoo ostaje privržen pravima naših korisnika i besplatnom i otvorenom internetu. Zahvaljujemo našim korisnicima na njihovoj podršci.”

Yahoo je već proteklih nekoliko godina smanjio svoje prisustvo u Kini. No do ponedjeljka kada su se skroz povukli, u Kini su bile dostupne pojedine stranice sa člancima na stranim jezicima kao i aplikacija za vremensku prognozu.

U Kinu su stigli 1998. godine, a 2012. su potpisali sporazum sa Alibabom o prodaji svog udjela u e-trgovini. Sporazum je također omogućio da Alibaba dobije pravo da upravlja sa Yahoo China pod brendom Yahoo-a četiri godine.

Odlazak ovog servisa dolazi nakon što je Peking nametnuo nova ograničenja internet kompanijama u oblastima od sadržaja do privatnosti korisnika, kao i novih zakona.

U ponedjeljak je stupio na snagu novi zakon o zaštiti osobnih podataka koji je osmišljen da zaštiti privatnost podataka korisnika u online prostoru.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG