Dostupni linkovi

Microsoft ukida LinkedIn u Kini


LinkedIn je poslovna društvena mreža, namenjenu poslovnom umrežavanju potencijalnih poslodavaca sa zaposlenicima

Microsoft ukida svoju društvenu mrežu LinkedIn u Kini, rekavši da je poštivanje pravila kineske države postalo veliki izazov.

Do toga dolazi nakon što se stranica za umrežavanje na poslovnom planu suočila s pitanjima o blokiranju profila nekih novinara.

LinkedIn će kasnije ove godine pokrenuti verziju web stranice samo za poslove, koja se zove InJobs.

Ali to neće uključivati društvene sadržaje ili mogućnost dijeljenja ili objavljivanja članaka.

Viši potpredsjednik LinkedIna Mohak Shroff je na blogu napisao: "Suočavamo se sa znatno izazovnijim operativnim okruženjem i većim zahtjevima o usklađenosti u Kini.”

LinkedIn je bila jedina velika zapadna društvena mreža koja je djelovala u Kini.

Kada je tamo pokrenuta, 2014. godine, pristala je pridržavati se zahtjeva kineske vlade kako bi radili na tom području, ali su obećali i da će biti transparentni u pogledu načina poslovanja u zemlji i rekli da se ne slaže s vladinom cenzurom.

Nedavno je LinkedIn stavio na crnu listu nekoliko novinarskih profila, uključujući one Melisse Chan i Grega Bruna, sa svoje web stranice sa sjedištem u Kini.

Bruno, koji je napisao knjigu koja dokumentuje kineski tretman tibetanskih izbjeglica, rekao je da nije iznenađen što se to nije svidjelo Komunističkoj partiji Kine, ali je "zaprepašten što američka tehnološka kompanija udovoljava zahtjevima strane vlade".

Američki senator Rick Scott nazvao je taj potez “potčinjavanjem komunističkoj Kini", u pismu izvršnom direktoru LinkedIna Ryanu Roslanskyju i šefu Microsofta Satyi Nadelliju.

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG