Dostupni linkovi

Wolf: Mislite li da bi Gulen imao fer suđenje u Turskoj?


Mark L. Wolf, američki federalni sudija
Mark L. Wolf, američki federalni sudija

Razgovarao: Abbas Djavadi, regionalni direktor za program RSE (Priredila: Biljana Jovićević)

Američki federalni sudija ​Mark L. Wolf koji je 2012. u Turskoj obučavao sudije i tužioce da budu što nezavisniji u radu, u intervjuu za RSE kaže da je, nakon pokušaja puča u julu, predsjednik Recep Tayyip Erdogan "preuzeo" pravosudni sistem u Turskoj.

RSE: Prema pravosudnim izvorima u Turskoj, vlasti su u posljednje vrijeme ili otpustili ili uhapsili oko 3.700 sudija i tužilaca. Oni su, navodno, povezani sa vjerskim učiteljom u egzilu Fethullahom Gulenom, koji je optužen da stoji iza julskog pokušaja puča. Kako gledate na ovaj napad na tursko pravosuđe?

Wolf: I prije pokušaja puča u julu, pravosuđe je suštinski bilo preuzeto od Recepa Tayyipa Erdogana još dok je bio na funkciji premijera do 2014. Kada se pokušaj puča dogodio u julu, za samo 24 sata izdat je nalog za hapšenje 3.000 sudija. Veoma je jasno, zapravo to je i priznao zamjenik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, da je ta lista sa imenima sudija postojala već godinama. Ta lista nije pripremljena u satima koji su uslijedili nakon pokušaja puča, ali je puč omogućio priliku ili predtekst – ne samo da uklone ljude koji bi mogli štiti vladavinu prava, već i da ih zatvore.

RSE: Meta obračuna nijesu bili samo sudije i tužioci. Ukupno više od 50.000 vladinih ii državnih zaposlenika uključujći i pripadnike vojske, akademike i profesore, otpušteno je od 15. jula, mnogi od njih sada sjede u zatvoru. Šta nam možete reći i sudskom procesuiranju ovih slučajeva?

Wolf: Nije bilo nikakvih konkretnih optužbi protiv bilo kojeg uhapšenog sudije, niti sudskog procesa da ja znam, iako su neke sudije puštene iz pritvora, ali bez sudskog postupka. I sada je nemoguće zamisliti da bi oni mogli dobiti bilo kakav fer sudski postupak. Bili su uspostavljeni i neki posebni sudovi za bavljenje ovim pritvorskim slučajevima, ali je nemoguće zamisliti da bi sada u Turskoj, bilo koji sudija fer postupao u slučaju da optuženi, osoba koja je okrivljena, nije kriva za povezivanje sa terorističkom organizacijom koju dovode u vezu sa Gulenom, iz prostog razloga što lako predvidljivo da bi taj sudija i sam nakon toga bio zatvoren.

I zaista, postoje izvještaji o sudijama koje plaču zbog toga što su zatvorili svoje bivše kolege, znajući da je to nepravedno, ali isto tako znajući da bi, da nijesu naredili njihovo hapšenje, oni bili sljedeći u redu za zatvor.

Privođenje pučista, Turska
Privođenje pučista, Turska


RSE: Da li je ova situacija novost za Tursku? Kada se vratimo unazad 2012. i 2013. i slučajeve puča Ergenekon i Sledgehammer ozbiljno se otvara pitanje nezavisnosti turskog pravosuđa.

Wolf: Turska nema najbolju istoriju nezavisnosti pravosuđa i časnosti tužilaca, ali su 2012. i 2013 postojale grupe ljudi koje su pokušale da uspostave jedno časno i nezavisno sudstvo, kao i tužilaštvo. Takvi su napori u potpunosti osujećeni i zaustavljeni, te se to dogodilo i prije pokušaja puča i to ubrzano, ali je iskorišten momentum zahvaljujući pokušaju puča.

RSE: Turska vlada poziva Sjedinjene Države da im predaju Gulena, a visoki državni zvaničnici prijete Vašingtonu da će Ankara prekinuti veze sa SAD-om ako ga ne izruče. Šta se dešava sa ekstradicijom Gulena, koji ima stalni boravak u SAD?

Wolf: Koliko znam, Turska još uvijek nije poslala formalan zahjev za izručenje. Kada takav zahjev bude upućen, postoji poznata pravna procedura u SAD-u koja će uslijediti, koja će, koliko znam na kraju uključiti i jednog sudiju okružnog suda u SAD-u, poput mene, ali ne mene, koji će odrediti da li su standardi za ekstradiciju ispunjeni. Ti standardi uključuju sljedeće: prvo, moraju postojati pouzdani dokazi da je gospodin Gulen počinio djelo koje u Turskoj predstavlja zločin, ali isto tako i da se u SAD-u to kvalifikuje kao krivično djelo. Dokazi možda postoje, to ne znam.

Moraju postojati pouzdani dokazi da je Gulen počinio djelo koje u Turskoj predstavlja zločin: Wolf
Moraju postojati pouzdani dokazi da je Gulen počinio djelo koje u Turskoj predstavlja zločin: Wolf


Ima još dva druga pitanja. Koliko ja znam po ekstradicionom zakonu SAD-a, čak iako postoje dokazi da je jedna osoba počinila djela koja u Turskoj predstavljaju kriminalne aktivnosti i koja bi to takođe bila zlodjela i u SAD, on ne bi bio izručen osim ukoliko bi sudija u Sjedinjenim Državama bio uvjeren da će on dobiti fer suđenje u Turskoj, kao i siguran da ne postoji značajan rizik da će biti podvrgnut torturi.

O tome će, naravno, odlučiti neki drugi sudija. Ja nijesam vidio dokaze, niti sam vidio kakva bi uvjeravanja u tom pogledu mogla biti data, ali da li je moguće zamisliti da bi gospodin Gulen ukoliko se vrati u Tursku dobio fer suđenje?

RSE: Mislite li da Zapad čini dovoljno da podstakne poštovanje vladavine prava u Turskoj?

Wolf: Turska je važan saveznik SAD-u u borbi u protiv militanata "Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji. Turska je važna barijera da izbjeglice ne preplave Evropu i mislim da su te stvari razlozi zbog kojeg su SAD i evropski saveznici nijemi ili iskazuju malo empatije za važnost vladavine prava u Turskoj. Prema mom gledištu to je teška dilema za nekoga na izvršnim funkcijama u SAD-u, kao što je predsjednik Barack Obama ili oni koji rade sa njim. Ali, mislim da je to kratkovido.

Turska je NATO saveznik, NATO bi zaista morao biti sačinjen od demokratija i mislim da, ako Turska ne poštuje vladavinu prava, neće biti pouzdan ili na koncu koristan partner za SAD i NATO saveznice.

Tako da je situcija u Turskoj stvorila teške izazove za SAD i saveznike. Ali, mislim da ukoliko ne budemo energičniji i glasniji oko vladavine prava u toj zemlji to će biti naša sramota, jer ćemo omogućiti da časne sudije, tužioci i drugi ostanu u zatvoru, a njihove porodice i njihovi životi uništeni, a mi, na kraju, nećemo ni imati odanog saveznika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG