Dostupni linkovi

Biden u Ankari: Lica umiješana u pokušaj puča su teroristi


Joseph Biden i Recep Tayyip Erdogan, Ankara, 24. avgust 2016.
Joseph Biden i Recep Tayyip Erdogan, Ankara, 24. avgust 2016.

Nakon susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan), potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden (Džozef Bajden) je izrazio u Ankari svoje saučešće turskom narodu povodom julskog neuspjelog puča.

"Predsjednik Obama i Amerikanci žale zbog stradanja i gubitaka koje je Turska pretrpjela", kazao je Biden, dodavši da je američka podrška Turskoj apsolutna i bezuslovna.

"Oni koji su bili umiješani u pokušaj puča, su teroristi", precizirao je američki potpredsjednik dodavši da će "SAD, bez ostatka, zajedno s Turskom raditi na rješenju svih problema".

Na kraju je Joseph Biden dodao kako se izvinjava "što nije ranije posjetio Tursku".

Na konferenciji za medije nakon zvaničnog susreta s Bidenom, turski je predsjednik ponovio kako njegova zemlja insistira da im se izruči imam Fethullah Gulen (Fetulah), koji se nalazi na američkom tlu, jer je upravo on "odgovaran za puč".

Potkrijepio je to tvrdnjom da Gulen "nastavlja upravljati terorističkom organizacijom sa mjesta na kojem se nalazi".

"Mi sarađujemo s turskim ekspertima na obradi dokumentacije i dokaza koji su poslati američkom sudu", kazao je Biden, dodavši kako predsjednik Barack Obama (Barak) nije pravno u mogućnosti potpisati odluku o izručenju, bez dozvole Federalnog suda.

"Znam da je to teško shvatiti ovdje u Turskoj, ali je to u SAD tako", kazao je on.

Fethullah Gulen
Fethullah Gulen

Portparol State Departmenta Mark Toner je na press konferenciji u utorak potvrdio da su SAD dobile formalan zahtjev za izručenje Gulena, ali, kako je rekao Toner, zahtjev se ne odnosi na optužbe za pokušaj puča.

"Sada možemo potvrditi da je Turska tražila ekstradiciju gospodina Gulena, ali je ne možemo karakterisati kao zahtjev koji je u vezi sa pokušajem puča. U stvari oni zahtjev nijesu ni povezali sa pokušajem puča 2016. Ne mogu vam ništa više od toga reći", rekao je Toner.

Tenkovi u Siriji

Erdogan je izjavio u Ankari da su snage sirijskih pobunjenika, potpomognute turskom vojskom, preuzele kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom, jednim od uporišta militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

On je ponovio da se protivi ostanku sirijskog predsjednika Bashar al-Assad (Bašar al Asad) na vlasti, ocijenivši da u Siriji "neće biti moguće uspostaviti demokratiju sa njim na čelu".

Turski predsjednik je dodao da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad "državnim institucijama" u gradu Džarablusu i prinudili militante IDIL-a na povlačenje.

Biden je naveo da SAD podržavaju ofanzivu Turske u Džarablusu i dodao da američke snage pružaju podršku iz vazduha turskoj vojsci.

"Snažno podržavamo ono što turska vojska čini u Siriji i smatramo da turske granice treba da budu isključivo pod kontrolom turskih vlasti", rekao je Biden.

(Video: Turski tenkovi ušli u Siriju)

Turski tenkovi ušli u Siriju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Prema objašnjenju Erdogana, turska ofanziva u Siriji je, usmjerena i protiv kurdskih boraca.

"Oko 4.00 sata jutros naša armija i snage sigurnosti započele su operaciju na sjeveru Sirije protiv terorističkih grupa koje predstavljaju stalnu prijetnju našoj zemlji, kao što su Daeš (IDIL) i PYD (Demokratska partija jedinstva)", naveo je Erdogan.

"Napadi iz Sirije na našu zemlju u Gaziantepu i Kilisu doveli su nas do tačke u kojoj kažemo: 'To je kraj. Mi moramo to da okončamo'. Tako da smo jutros u 4.00 sata započeli taj proces", dodao je.

Turska je još u ponedjeljak započela granatiranje kurdskih snaga, odlučna da im ne ostavi prostor za proširenje nakon odlaska IDIL-a, javio je reporter BBC-a stacioniran u Gaziantepu u blizini sirijske granice.

Ankara se plaši da bi Kurdi mogli formirati autonomnu oblast u blizini granice koja bi mogla podgrijavati separatističke tenzije kod turskih Kurda.

Portparol YPG nazvao je tursku operaciju "očiglednom agresijom i miješanjem u unutrašnje sirijsko pitanje".

Kako je rekao Redur Ksil iz YPG, to je rezultat sporazuma između Irana i sirijske vlade.

U odvojenoj akciji u srijedu je antiteroristička policija u najvećem turskom gradu Istanbulu, započela racije čiji je cilj hvatanja osumnjičenih militanata IDIL-a u tom gradu, javila je agnecija Dogan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG