Dostupni linkovi

WHO: Delta soj korona virusa postaje globalno dominantan


Delta soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Indiji postaje globalno dominantna varijanta COVID-19 bolesti, naveli su u petak iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Vodeća naučnica WHO-a Soumya Swaminathan također je izrazila svoje razočarenje zbog neuspjeha vakcine CureVac da ispuni standard WHO-a, naročito jer postoji potreba za novim efektivnim vakcinama zbog visokoprenosivih sojeva.

Ova njemačka kompanija saopštila je ranije ove sedmice da je njihova vakcina efikasna samo 47 posto protiv korona virusa, čime nisu uspjeli da pređu prag od 50 posto koliko WHO najmanje zahtjeva da bi neka vakcina bila odobrena. Iz CureVaca su naveli da su u svojoj studiji otkrili najmanje 13 sojeva virusa.

“Delta soj virusa je na putu da postane dominantan globalno zbog svoje povećane prenosivosti”, rekla je Swaminathan na konferenciji za medije.

Britanija je zabilježila porast u broju zaraženih sa Delta sojem, dok njemački javni zdravstveni zvaničnici predviđaju da će i u toj zemlji uskoro postati dominantna, unatoč porastu broja vakcinisanih.

Zvaničnici WHO-a rekli su da Afrika ostaje područje zabrinutosti iako na nju otpada samo pet posto novih svjetskih zaraza i dva posto smrtnih slučajeva.

Širom svijeta korona virusom je zaraženo preko 153 miliona ljudi, dok je preminulo preko 3,2 miliona.

XS
SM
MD
LG