Dostupni linkovi

WHO promijenio imena sojevima korone


Britanski soj nazvan je Alpha, dok je južnoafrički postao Beta. Indijski se po novome zove Delta. (Foto: Delhi 6 aprila 2021.)
Britanski soj nazvan je Alpha, dok je južnoafrički postao Beta. Indijski se po novome zove Delta. (Foto: Delhi 6 aprila 2021.)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak donijela odluku da verzije korona virusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbjegne stigmatizaciju država koje prijave novi soj, prenosi Reuters.

Tako su četiri varijante korona virusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima i koje su u javnosti opće poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redoslijedu otkrivanja.

Ostale varijante nastavljaju se dalje po alfabetu.

Istog dana je WHO otkrio nova imena poslije kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena.

"Nijedna zemlja ne bi trebala biti stigmatizirana jer je detektirala i objavila podatke o sojevima", tvitala je Maria Van Kerkhove iz WHO-a.

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marcu Palenu koji je bio uključen u razgovore.

Historijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj rijeci.

Ali, ovo može biti štetno za mjesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom „španske gripe“ 1918. godine čije je poreklo nepoznato, navodi agencija Reuters.

Iskrsava još novih varijanti korone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

XS
SM
MD
LG