Dostupni linkovi

Wagner tvrdi da je okupirao ukrajinsko selo u blizini Bakhmuta


Fotografija koju je 12. februara 2023. objavila press služba Jevgenija Prigožina, prikazuje, kako se kaže, Wagnerove lovce kako poziraju na ulazu u selo Krasna Hora, u blizini ratom pogođenog grada Bakhmuta.
Fotografija koju je 12. februara 2023. objavila press služba Jevgenija Prigožina, prikazuje, kako se kaže, Wagnerove lovce kako poziraju na ulazu u selo Krasna Hora, u blizini ratom pogođenog grada Bakhmuta.

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Wagner, rekao je da su njegove snage zauzele Krasnu Horu, selo u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjecka, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Riječ je o selu koje se nalazi na rubu Bakhmuta, grada koji je ključni cilj za ruske snage.

"Danas su naselje Krasna Hora zauzele jurišne trupe privatne vojne grupe Wagner", rekao je Prigožin u audio poruci objavljenoj na platformi Telegram u nedjelju, 12. februara.

Druga objava sadržavala je prizore koji su izgledali kao da pripadnici Wagnera ulazu u Krasnu Horu.

RSE nije uspio provjeriti Prigožinovu tvrdnju da je Wagner okupirao selo koje je prije rata imalo oko 600 stanovnika.

Za ruske snage, pojačane Wagnerom, Bakhmutpredstavlja stretški grad i ključni cilj njihove ofanzive na istoku Ukrajine.

Prigožin je 12. februara obećao da će Wagner zauzeti grad koji se nalazi uz nekoliko važnih autocesta i koji je već mjesecima na meti napada.

S druge strane, Kijev je uvjeren da, nakon mjeseci neuspjeha, ruski predsjednik Vladimir Putin želi istaknuti uspjeh na ratištu prije prve godišnjice njegove invazije na ukrajinu.

Prigožin je 10. februara rekao da ruske snage moraju zauzeti Bakhmut kako bi kampanja uspjela, ali da će se suočiti sa žestokim otporom ukrajinskih snaga.

Britanski obavještajci procjenjuju da su ruske snage, u posljednje dvije sedmice, gubile više od 820 ljudi dnevno. Naveli su da te brojke ukazuju na najveće ruske gubitke od prve sedmice njihove invazije na Ukrajinu koja je započela 24. februara prošle godine.

Ukrajinska vojska saopćila je 12. februara da je odbila 11 napada ruskih snaga u istočnim regijama Luhansk i Donjeck, tokom prethodna 24 sata.

Ruska vojska saopćila je 11. februara da je izvela "masivni napad" projektilima i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, te da je blokirala željezničke i kopnene rute koje se koriste za isporuku zapadnog oružja ukrajinskim snagama.

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG