Dostupni linkovi

Šef Vagnera o 'snažnom otporu' ukrajinskih snaga na istoku


Jevgenij Prigožin (Yevgeny Prigozhin), ruski biznismen, osnovao je 2014. godine privatnu vojnu jedinicu Vagner. Prigožin je ranije dobijao unosne ugovore sa ruskom vladom zbog kojih je dobio nadimak "Putinov kuvar".
Jevgenij Prigožin (Yevgeny Prigozhin), ruski biznismen, osnovao je 2014. godine privatnu vojnu jedinicu Vagner. Prigožin je ranije dobijao unosne ugovore sa ruskom vladom zbog kojih je dobio nadimak "Putinov kuvar".

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner, priznao je da se ruske snage suočavaju sa snažnim otporom ukrajinskih snaga u Bahmutu.

Kijevska vojska je 11. februara tvrdila da je Rusija izgubila više od 1.000 vojnika u Ukrajini u proteklom danu.

Prigožin je to objavio 10. februara kada su ukrajinski zvaničnici rekli da je dugo očekivana ruska ofanziva u toku na istoku.

Kijev je očekivao novu rusku vojnu ofanzivu, uveren da posle meseci neuspeha ruski predsednik Vladimir Putin želi da istakne uspeh na bojnom polju pre godišnjice svoje invazije 24. februara.

Uspon 'Putinovog kuvara'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Putin bi trebalo da održi svoje odloženo godišnje obraćanje parlamentu 21. februara.

Prigožin je u intervjuu ruskom vojnom dopisniku rekao da ruske snage moraju da zauzmu Bahmut, koji je već nedeljama mesto intenzivnih borbi.

Vagner je prošlog leta počeo da regrutuje zatvorenike u ruskim zatvorima, a Prigožin, ugostiteljski preduzetnik koji je odležao devet godina zatvora za vreme Sovjetskog Saveza, ponudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest meseci u Ukrajini.

Vagner je 9. februara saopštio da je prestao da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini.

"Bahmut je neophodan da bi naše trupe mogle dobro da deluju“, rekao je Prigožin, koji je ranije kritikovao rusko vojno rukovodstvo i određene zvaničnike.

Vagner je, inače, ranije apelovao da se ubrza ruska ofanziva u zastoju u provinciji Donjeck na istoku Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države su u januaru proširile sankcije Vagneru zbog njegove uloge u Ukrajini i plaćeničkih aktivnosti u Africi. Vagner se suočava sa mogućim optužbama za ratne zločine u Ukrajini, Siriji i pojedinim afričkim zemljama.

Britanska obaveštajna služba navela je 10. februara da su Vagnerove snage napredovale 2 do 3 kilometra oko severa Bahmuta od 7. februara.

Takođe je rečeno da su ruske snage napredovale u blizini Vuledara, nekih 150 kilometara jugoistočno od borbi u Bahmutu i okolini, ali da su mali uspesi Rusije verovatno imali visoku cenu, uključujući najmanje 30 oklopnih vozila napuštenih u jednom neuspelom napadu.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga tvrdi da je u poslednja 24 sata ubijeno više od 1.100 ruskih vojnika. Takođe se navodi da je na bojnom polju uništeno devet tenkova i tri oklopna vozila.

Nije bilo moguće potvrditi taj navod ukrajinske vojske. Rusija retko objavljuje podatke o žrtvama.

Izvor: Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa
XS
SM
MD
LG