Dostupni linkovi

Ime Ratka Mladića ispisano na prostorijama „Žena u crnom“ u Beogradu


Performans organizacije "Žene u crnom" pod nazivom "Pamtimo", povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Beograd, 10. juli 2020.
Performans organizacije "Žene u crnom" pod nazivom "Pamtimo", povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Beograd, 10. juli 2020.

Tri grafita protiv „Žena u crnom“, uključujući i jedan sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u ratu u BiH, ispisana su na vratima prostorija te organizacije u Beogradu, saopštila je 25. oktobra ta nevladina organizacija.

Grupa „Žene u crnom“, antiratni pokret koji u Srbiji deluje od početka devedesetih godina 20. veka, saopštio je da su u noći između petka (22.10.) i subote (23.10.) nepoznati počinioci na ulaznim vratima prostorija te organizacije crnim sprejom ispisali uvredljive poruke i ime Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida.

„Žene u crnom“ podsetile su da to nije prvi napad na njih i navele da su tokom 30 godina rada često bile na meti verbalnih i fizičkih ataka koji su se uvek okončavali nekažnjeno.

„Sadašnji politički režim u Srbiji koji vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama kako bi se obračunavao sa slobodnomislećima, a pre svega sa onima koji u svom delovanju zahtevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti“, saopštile su „Žene u crnom“.

Ova nevladina organizacija ocenila je da iza napada na njih i srodne organizacije najčešće stoje akteri pod kontrolom delova tajnih službi i da su se ataci uvek odigravali uz prećutnu saglasnost političkih garnitura na vlasti.

„Žene u crnom“ zatražile su od nadležnih institucija Srbije da hitno pronađu odgovorne za poslednji napad i adekvatno ih kazne.

XS
SM
MD
LG