Dostupni linkovi

Vulin u Moskvi sa Šojguom najavio kupovinu novih Pancira


Sastanak ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom u Moskvi, 2. decembra 2021, o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti bezbednosti.
Sastanak ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom u Moskvi, 2. decembra 2021, o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je tokom razgovora sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom najavio kupovinu novih ruskih sistema protivvazdušne odbrane Pancir, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Vulin, koji je sa Šojguom razgovarao u Moskvi 2. decembra, najavio je kupovinu novih sistema protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje, kao i skoro otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu.

"Dobili smo Kornet (ruske protivoklopne rakete). Dobili smo tenkove, oklopna vozila, kupujemo nove Pancire", rekao je Vulin.

Što se tiče predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji, Vulin je rekao da se čeka samo otvaranje.

„To su samo tehnički problemi“, naveo je srpski ministar policije.

Kako je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, ministri su razgovarali o ključnim pitanjima međunarodne bezbednosti, dotičući se situacije na Balkanu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da su se predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, tokom sastanka 25. novembra u Sočiju, dogovorili o daljem razvoju bilateralne saradnje u različitim oblastima, uključujući i vojnu.

„Nastavljamo vojnu saradnju. Održavaju se zajedničke vežbe. Svake godine ih je sve više. Program naše vojne saradnje se širi. Uspešno se odvija i vojno-tehnička saradnja. Program koji smo zacrtali pre mnogo godina sprovodi se u etapama, blagovremeno, na vreme i u obimu koje smo dogovorili“, rekao je Šojgu.

MUP Srbije: Razgovarano o nastavku saradnje u oblasti bezbednosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da je ministar Aleksandar Vulin razgovarao sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti bezbednosti.

Kako je navedeno Vulin i Šojgu su se saglasili da saradnja između Srbije i Rusije „nikada nije bila na ovako visokom nivou“.

Vulin je naglasio da politika vojne neutralnosti kojoj je Srbija dosledna, omogućava da ta saradnja bude još intenzivnija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 25. novembra u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na tom sastanku je dogovoreno da u narednih šest meseci cena ruskog gasa za Srbiju neće biti promenjena i iznosiće 270 dolara za hiljadu kubnih metara.

Upravo zbog saradnje sa Rusijom Srbija je na meti kritika sa zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Srbija odbija da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

XS
SM
MD
LG