Dostupni linkovi

Vulin odbacuje kritike predsednice Evropske komisije


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, novembar, 2021.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, novembar, 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je u saopštenju 21. juna da svaki ultimatum počne jednim uslovom, a onda se "nastavi sa još jednim, pa još jednim".

Vulin je ovim putem odgovorio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen) koja je izjavila da Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude.

"Samo uvedimo sankcije Rusiji, pa samo priznajmo takozvano Kosovo, pa samo napustimo Republiku Srpsku. Ko nam garantuje da se od nas neće tražiti da samo naoružavamo Ukrajinu, pa da samo postanemo deo sukoba zbog koga duboko žalimo, ali nismo i nećemo da budemo deo njega", naveo je Vulin u saopštenju upućenom medijima 21. juna.

Rekao je da ako Srbija sve to ispuni, "2033. godine možda i bude bliže članstvu u EU", dok je do početka sukoba u Ukrajini, EU o Kijevu govorila "kao o jednoj od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, a sada ih proglašava zemljom kandidatom".

"Pustite Srbe da sami odlučuju i nemojte im pretiti silom, možete dobiti odgovor koji vam se neće dopasti", kazao je Vulin.

Vulinova izjava došla je dan nakon što je Fon der Lajen u intervjuu objavljenom 20. juna austrijskom listu "Viner cajtung" izjavila da "Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude ukoliko želi da bude deo Evropske unije".

Na pitanje gde je Srbija na putu ka članstvu u EU, ona je odgovorila da je spoljnopolitičko opredeljenje kandidata veoma bitno.

"Mi želimo Srbiju uz nas, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da ta zemlja deli naše vrednosti, na primer vladavinu prava i demokratiju, kao i da se protivi ruskoj invaziji (na Ukrajinu)", poručila je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Upitana koliko je Zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine i šta se može ponuditi tim zemljama, ona je ukazala da su gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine.

"Nadam se da ćemo naći rešenje, da ćemo konačno moći da ispunimo naše obećanje i početi pristupne pregovore. BiH, na primer, može odmah da krene u pregovore kada ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje", rekla je ona.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali i dalje nisu uvedene sankcije Moskvi.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Hiljade ljudi je poginulo, gradovi su uništeni. Širom Evrope registrovano je preko 5,1 milion izbjeglica iz Ukrajine.

Od početka rata brojne zemlje uključujući Evropsku uniju, Sjedinjene Države i drugi uveli su sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG