Dostupni linkovi

Ministar policije tvrdi da su bili planirani nemiri na izborima u Srbiji


Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, 5. novembar 2021.
Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, 5. novembar 2021.

Policija je zaustavila više organizovanih grupa koje su planirale da izazovu nemire tokom proteklih izbora u Srbiji, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

On je za Televiziju Pink u utorak, 5. aprila rekao da je uoči izbora policija, kako se izrazio, zamolila neke ljude da ne ulaze na teritoriju Srbije.

"Te grupe su imale predmeta koje su mogli da iskoriste za izazivanje nereda", naveo je, između ostalog Vulin.

Nije saopštio o kojim ljudima je reč.

Ministar policije ustvrdio je da su opšti izbori u Srbiji 3. aprila protekli besprekorno i da nije bilo nijedne ozbiljnije primedbe na tok izbornog procesa.

Posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta saopštile su 4. aprila da su izbornmi proces u Srbiji obeležili nejednaki uslovi za učesnike, pritisci na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju za vladajuće partije, da je tokom izbornog dana bilo incidenata i gužvi na mestima za glasanje, kao i da je tajnost glasanja kompromitovana na značajnom broju biračkih pozicija.

Organizacija civilnog društva Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koja je takođe posmatrala izbore, saopštila je 4. aprila da je tokom izbornog dana bilo fizičkog nasilja, kao i da je na pet odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo grubo kršenja izbornih pravila.

CRTA je navela da 18 odsto biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu sa procedurama i da su najčešće zabeležene nepravilnosti vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova.

XS
SM
MD
LG