Dostupni linkovi

Vulin opet uvredljivo o Albancima


Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova u Skupštini Srbije (10. februar 2021.)
Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova u Skupštini Srbije (10. februar 2021.)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Skupštini Srbije da niko Srbima ne može da zabrani da govore na svom jeziku odgovarajući tako na navode narodnog poslanika "Ujedinjene doline - SDA Sandžaka" Šaipa (Shaip) Kamberija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Vi se zovete šiptari, ja vas sa poštovanjem tako zovem. Ako budete u svojoj gramatici i književnosti promenili ime države, naroda i počeli da se međusobno oslovljavate engleskom verzijom imena vaše zemlje, verovatno će i Srbi vremenom početi tako da vas zovu, ali do tada nema uvrede u reči šiptar, jer je šiptar sinonim za Albance i prestanite da nas učite kako da govorimo i pišemo“, rekao je Vulin u sredu 10. februara.

U saopštenju se navodi da je ministar Vulin čekao da poslanik Kamberi dođe u parlament kako bi mu rekao šta ima, ali da se on nije pojavio. Dodao je da je ponosan što u Srbiji svako ima pravo da govori svojim jezikom i da to pravo ne bi nikada uskratio, kako je rekao, „svojim zemljacima šiptarima“.

„Sramota je da se vodi medijska haranga protiv suda, zato što u prvom stepenu nije presudio onako kako Kamberi i ’Žene u crnom’ misle. Ko ste vi da odlučujete šta će sud u Republici Srbiji da sudi i kako će da sudi?“, poručio je Vulin.

Dodao je da je ovo „borba da Srbi imaju pravo da govore svojim jezikom“.

„Nema uvrede. Beskrajno poštujem šiptare, njihovu istoriju, civilizaciju, tradiciju“, naveo je Vulin.


Šaip Kamberi, poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje, napisao je 8. februara na svom Fejsbuk nalogu da je Viši sud u Beogradu “odbio da proglasi krivim ministra Aleksandra Vulina za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema Albancima”.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin konstantno i javno upotrebljava uvredljiv termin “Šiptari”, umesto zvanične terminologije u Srbiji “Albanci”. Ocenjujući tužbu kao neosnovanu, sud je dao i pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad Albancima uopšte, posebno onima koji žive u Srbiji”, napisao je Kamberi.

Viši sud u Beogradu saopštio je 9. februara za RSE da je presuda kojom se kao neosnovan odbija tužbeni zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine protiv Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra policije, doneta 28. decembra 2020. godine i naveo da ista nije pravnosnažna.

U odgovoru Višeg suda na upit RSE navodi se da ta institucija nije u mogućnosti da komentariše navedenu presudu jer je u toku žalbeni postupak.

“Ovo sve imajući u vidu da sudija odluke donosi samostalno, nezavisno, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava shodno Ustavu i zakonu”, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" ocenila je da presuda, kojom je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin oslobođen optužbi za diskriminaciju i jezik mržnje prema Albancima, izaziva zabrinutost u pogledu sposobnosti sudstva u Srbiji da odgovorno primenjuje Zakon o zabrani rasne i verske diskriminacije.

Brankica Janković, poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, pre šest i po godina donela je mišljenje da su dva domaća novinska tabloida prekršila Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali "Šiptari" i tada je navela da je takvo obraćanje pripadnicima albanskog naroda uvredljivo.

Apelacioni sud krajem 2018. godine potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi Anite Mitić, nekadašnje aktivistkinje nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, protiv lista Informer i u obrazloženju presude upotrebu termina “Šiptar” okarakterisao kao govor mržnje.

“Termin ’Šiptar’ smatra se politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji”, navodi se, između ostalog, u toj presudi Apelacionog suda.

List Informer je u tekstu pod naslovom ’Fašisti napadaju’, objavljenom 19. januara 2017, između ostalog, za članove Inicijative mladih za ljudska prava upotrebljavao izraz "soroševsko-šiptarski jurišnici", kao i termin "šiptarske vlasti".

Meljiza Haradinaj Stubla, ministarka spoljnih poslova Kosova, je u oktobru prošle godine uputila pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kom je zatražila osudu, kako je navela, „ksenofobičnog govora Aleksandra Vulina protiv Albanaca”.

Prethodno je za mesec dana na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, koje je kao ministar tada vodio Vulin, objavljeno šest saopštenja u kojima Albance na Kosovu naziva “Šiptarima”.

XS
SM
MD
LG