Dostupni linkovi

Viši sud: U toku žalbeni postupak na presudu po tužbi protiv Vulina


Aleksandar Vulin, ministar policije Srbije

Viši sud u Beogradu saopštio je 9. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je presuda kojom se kao neosnovan odbija tužbeni zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine protiv Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra policije, doneta 28. decembra 2020. godine i naveo da ista nije pravnosnažna.

U odgovoru Višeg suda na upit RSE navodi se da ta institucija nije u mogućnosti da komentariše navedenu presudu jer je u toku žalbeni postupak.

“Ovo sve imajući u vidu da sudija odluke donosi samostalno, nezavisno, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava shodno Ustavu i zakonu”, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Šaip (Shaip) Kamberi, poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje, napisao je 8. februara 2021. na svom Fejsbuk (Facebook) nalogu da je Viši sud u Beogradu “odbio da proglasi krivim ministra Aleksandra Vulina za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema Albancima”.

Kako je Kamberi napisao na toj društvenoj mreži, sud je odbacio tužbu Nacionalnog Saveta Albanaca protiv Vulina kao neosnovanu.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin konstantno i javno upotrebljava uvredljiv termin “Šiptari”, umesto zvanične terminologije u Srbiji “Albanci”. Ocenjujući tužbu kao neosnovanu, sud je dao i pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad Albancima uopšte, posebno onima koji žive u Srbiji”, napisao je Šaip Kamberi.

On je najavio da će, u svojstvu šefa parlametarne grupe Ujedinjena Dolina - SDA Sandžak, upotrebiti pravne i institucionalne mehanizme u Srbiji i pred međunarodnom zajednicom kako bi skrenuo pažnju na tu pojavu.

“Pozivam predstavnike Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja regiona na reakciju prema zvaničnom Beogradu kako bi se sprečilo uspostavljanje jezika mržnje prema manjinama u Srbiji koji sada poprima i pravno-institucionalne konture”, naveo je Kamberi o ocenio da ta presuda Višeg suda predstavlja opasan presedan za manjine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Politička stranka Pokret socijalista (PS), čiji lider je Aleksandar Vulin, saopštila je između ostalog 9. februara da je Vulin dokazao da nije vređao i diskriminisao i da njegova sudska pobeda, kako je navedeno na sajtu te partije, najviše predstavlja odbranu srpskog jezika.

PS se u saopštenju obratio Ragmiju Mustafi, predsedniku Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, tvrdnjom da je reč "Šiptar" potekla iz njegovog jezika i da njom, kako se navodi, “i on sam sebe tako zove”. Takođe, PS je saopštio da je Šaip Kamberi nezakonito pozivao strance da utiču na srpsko pravosuđe zato što, kako se navodi u saopštenju te partije, sudi po zakonu i što nije osudilo Vulina zato što govori srpski jezik.

Meljiza Haradinaj Stubla, ministarka spoljnih poslova Kosova, početkom prošlog oktobra uputila je pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kom je zatražila osudu, kako je navela, „ksenofobičnog govora Aleksandra Vulina protiv Albanaca”. Prethodno je za mesec dana na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, koje je kao ministar tada vodio Vulin, objavljeno šest saopštenja u kojima Albance na Kosovu naziva “Šiptarima”.

Brankica Janković, poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, pre šest i po godina donela je mišljenje da su dva domaća novinska tabloida prekršila Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali "Šiptari" i tada je navela da je takvo obraćanje pripadnicima albanskog naroda uvredljivo.

Apelacioni sud krajem 2018. godine potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi Anite Mitić, nekadašnje aktivistkinje nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, protiv lista Informer i u obrazloženju presude upotrebu termina “Šiptar” okarakterisao kao govor mržnje.

“Termin ’Šiptar’ smatra se politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji”, navodi se, između ostalog, u toj presudi Apelacionog suda.

List Informer je u tekstu pod naslovom ’Fašisti napadaju’, objavljenom 19. januara 2017, između ostalog, za članove Inicijative mladih za ljudska prava upotrebljavao izraz ’soroševsko-šiptarski jurišnici’, kao i termin ’šiptarske vlasti’.

'Žene u crnom': Sud dao pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje

Nevladina organizacija "Žene u crnom" ocenila je da presuda, kojom je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin oslobođen optužbi za diskriminaciju i jezik mržnje prema Albancima, izaziva zabrinutost u pogledu sposobnosti sudstva u Srbiji da odgovorno primenjuje Zakon o zabrani rasne i verske diskriminacije.

U saopštenju "Žena u crnom" 9. februara navodi se da je, ocenjujući optužbu protiv Vulina kao neosnovanu, sud dao i, kako se ocenjuje, pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad Albancima, posebno onima koji žive u Srbiji.

"Time se legalizuje šovinistički i rasistički govor mržnje koji dolazi do izražaja u korišćenju pogrdnog izraza ‘Šiptari’ za kosovske Albance. To je izraz koji u sebi sadrži prezir prema pripadnicima/ama naroda drugog reda, ljudskim bićima obeleženima manjom vrednošću kojima je namenjeno da budu poslušni i da se zadovoljavaju najgorim fizičkim poslovima kako je to bilo nekad kad su kosovski Albanci po Beogradu i drugim gradovima u Srbiji zarađivali svoj hleb kao drvorezači i ćumurdžije", navodi se u saopštenju "Žena u crnom".

U saopštenju se takođe dodaje i da takav govor Vulina ponižava i sve građane Srbije "koji ne žele da prihvate podelu ljudskih bića na ljude prvog reda i ljude drugog reda niti podelu naroda na vrednije i manje vredne narode".

XS
SM
MD
LG