Dostupni linkovi

Dojave o bombama na beogradskim mostovima i u vodovodu


Petlja kod mosta Gazela u Beogradu
Petlja kod mosta Gazela u Beogradu

Nakon pretećih dojava o postavljenim bombama u beogradskim osnovnim školama, u toku popodneva 16. maja stigle su nove pretnje da su postavljene bombe na mostovima u Beogradu, u tržnom centru "Stadion", kao i u objektima za prečišćavanje vode, potvrđeno je za Radio-Televiziju Srbije (RTS) u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

U MUP-u su potvrdili za Radio Slobodna Evropa da su dobili dojave da su bombe postavljene u "objektima za prečišćavanje vode", da je policija na terenu, ali nisu precizirali o kojim se tačno objektima radi.

Ovu vest je na svom Fejsbuk nalogu potvrdio i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Takođe, ranije su za RTS potvrdili da je među lokacijama gde su dobijene dojave o bombama i Brankov most, Most Gazela, Novi železnički most, kao i Pančevački most.

Dojava o bombi stigla je i u šoping centar "Stadion" u Beogradu, gde je za 16.30 časova zakazana utakmica između FK Voždovac i FK Partizan, prenosi RTS.

Dojave o postavljenim bombama stigle su 16. maja ujutru i u 97 beogradskih osnovnih i srednjih škola, a proverom u velikom broju škola je utvrđeno da su dojave bile lažne, objavilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Učenici su vraćeni na nastavu, a u školama gde bezbednosni pregled još traje, učenici su poslati kućama, naveli su u saopštenju Ministarstva.

"Do 14 časova policija je pregledala 60 osnovnih i 13 srednjih škola u Beogradu, i utvrđeno je da je reč o lažnom uznemiravanju, dok je u toku provera ostalih", izjavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu u saopštenju objavljenom na sajtu Grada Beograda.

Kako je istakao, nema opuštanja sve dok se poslednja škola ne pregleda.

"Bezbednost je najbitnija u ovakvim situacijama", poručio je Gak.

Dojave su stigle, između ostalog, u osnovne škole "Kralj Petar Drugi Karađorđević", "Vladimir Rolović", "Đura Jakšić", "Danilo Kiš", "Sveti Sava" i "Drinka Pavlović", prenosi RTS.

Roditelji su, kako je preneo RTS, dobili poruke da ne dovode decu u školu, nastava nije počela, a deca koja pristižu vraćaju se kući.

Pored toga, i policija u Nišu primila je 16. maja u jutarnjim satima dojavu da je na aerodromu Konstantin Veliki u tom gradu postavljena bomba.

Iz policije su potvrdili agenciji Beta da je u toku antidiverzioni pregled, te da je najverovatnije dojava lažna.

To je druga prijava o postavljenoj bombi u Nišu u mesec dana, a bilo je lažnih prijava o postavljenim bombama i u tžnim centrima u ovom gradu.

Dve lažne dojave da su eksplozivne naprave postavljene na železničkoj stanici Novi Beograd i beogradskom Zoo vrtu poslate su i 15. maja.

Jedna u nizu lažnih prijava bila je u petak, 13. maja, kada su pretnje o postavljenim bombama upućene na adrese tri tržna centra i četiri studentska doma u Beogradu.

Javni objekti u Beogradu su poslednjih meseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je ranije saopštilo da će zbog dojava o bombama tražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog dela.

Vlasti u Srbiji do sada nisu saopštile ko su odgovorni za ove lažne prijave.

Rečeno je da pretnje o navodno postavljenim bombama stižu elektronskom poštom iz inostranstva sa šifrovanog servisa koji, za razliku od drugih servisa, ne skladišti podatke.

XS
SM
MD
LG