Dostupni linkovi

Pretnje Vasiću i Koraću nakon izjave za RSE


Miloš Vasić
Miloš Vasić
Zbog izjave našem radiju u kojoj je podsetio na lik i delo Siniše Vučinića, novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić dobio je pretnju u kojoj ga ovaj samozvani četnički vojvoda upozorava da će "završiti kao premijer Zoran Đinđić".

Iste pretnje uputio je i lideru Socijaldemokratske unije Žarku Koraću, koji se proteklih dana u medijima osvrnuo na Vučinićevo osnivanje organizacije "Srpski četnički pokret Republike Srpske". Slučaj je prijavljen, a Vasić i Korać očekuju reakciju nadležnih.

Komentarišući Vučinićev novi angažman – edukaciju oko 10.000 mladih četnika godišnje kroz organizaciju "Srpski četnički pokret Republike Srpske", novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić prošle je sedmice ovog ultra desničara poznatog po ekstremnim, antisemitskim izjavama, ali i krivičnim delima, još približio našim slušaocima:

"Sklon je nasilju, to je poznato, uopšte, od sebe je napravio ono što se u Dalmaciji lepo zove "ridikulo" – seoska luda."


Upravo ovo bio je, po Vasićevoj oceni, povod da nekoliko dana kasnije na redakcije "Glasa srpske" i "Vremena" stigne pismo u kojem Vučinić najpre izražava saučešće beogradskom nedeljniku povodom prerane smrti njihovog novinara, a potom kaže i da će Vasić završiti kao premijer Zoran Đinđić:

Vučinića teško uzeti za ozbiljno


"Pretnja, kojom se Siniša Vučinić hvališe da će kako je otprilike doprineo ubistvu Zorana Đinđića, tako doprineti i da se Žarko Korać i ja pridružimo našem prijatelju, i tako dalje… Ja sam u međuvremenu s tim upoznao nadležne organe, očekujem kontakt s tužilaštvom, pa ćemo videti na šta će to izaći."


RSE: Plašite li se ovakvih pretnji?

"Pa iskreno da vam kažem, jako je teško Sinišu Vučinića uzeti za ozbiljno. Znate, on je kreatura Stanišićeve UDBA - s budalom se nikad ne zna."

Ime lidera Socijaldemokratske unije Žarka Koraća takođe se našlo na Vučinićevoj listi pošto je proteklih dana u medijima govorio o samozvanom vojvodi i njegovoj organizaciji:

Žarko Korać, Foto: Vesna Anđić
"To nije prvi put da se meni preti, i to mi se teško preti. Mene interesuje reakcija tužilaštva. U slučaju Damira Dokića, oca teniserke Jelene Dokić, koji je uradio istu stvar – mislim da se radi o australijskom ambasadoru – država je reagovala, ali to je Dačić lično naredio. Drugim rečima, on je pritvoren, sudilo mu se i osuđen je na zatvorsku kaznu. U ovom slučaju se radi o potpuno istoj stvari, ali očigledno, pošto to nema neki međunarodni odjek, onda ćemo videti da li će tužilaštvo reagovati. Valjda se smatra da je pretiti meni i Vasiću manje-više normalno. Uzgred, tu bi trebalo da reaguje i Tužilaštvo za organizovani kriminal, jer on tvrdi da je on pomogao u ubistvu Zorana Đinđića."

Siniša Vučinić bio je hapšen odmah nakon ubistva srpskog premijera 2003. godine. U tužilaštvu za organizovani kriminal nisu odgovorili na naše pozive, dok nam je u Republičkom javnom tužilaštvu rečeno da do polovine avgusta, zbog odmora, neće biti izjava za medije. Vučinić je, pored privođenja posle ubistva Đinđića, bio hapšen i u novembru 2007. godine u Novom Sadu, tada zbog reketiranja. Ovaj ultra desničar poznat po čestom menjanju tabora, skrasio se u Srpskoj radikalnoj stranci. Miloš Vasić:

Pretio je i ranije


"Karijeru je počeo sa žestokim antisemitskim govorima u centru Beograda, tražeći da se svi Jevreji isele iz Srbije i da im se zapleni imovina. Da bi, na kraju, završio kao čuveni skandal majstor i osnivač nekoliko političkih stranaka od ukupno dva člana. Hapšen je tokom one opsade Miloševićeve kuće, kad je i Milošević bio uhapšen, zbog pružanja otpora organima vlasti.

Vučinić je, dajući podršku Miloševiću, tada rekao:

Siniša Vučinić, Foto: Vesna Anđić
"Neka ne pale žeravicu na balkanskom buretu baruta! Mi branimo Srbiju" Mi branimo slobodu našeg naroda!"

Danas ovaj čovek, na čiju izjavu "ubio sam na stotine muslimana i Hrvata, takođe, streljao sam na stotine zarobljenika kao komandant”, podsećaju mnogi internet portali, najavljuje promovisanje slobode i pravde u novoformiranom četničkom pokretu i preti smrću.

Ko je odgovoran i šta se mora dogoditi kako bi se ova neretka pojava u Srbiji zaustavila pitamo državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska prava Marka Karadžića, koji i sam sa pretnjama i govorom mržnje ima priličnog iskustva. Pošto je više puta bio meta ultradesničarskih i neonacističkih organizacija, sada se osvrće na novi slučaj sa potpisom samozvanog četničkog vojvode:

"Ovo nije prvi put da Siniša Vučinić upućuje ovakve pretnje i otkriva, znači, svoje učešće i umešanost u krivična dela u prošlosti. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava daje sve od sebe ne bi li se uticalo na javnost i na borbu protiv kriminala, protiv svih onih grupa i pojedinaca koji svoj rad zasnivaju na mržnji i netoleranciji, promociji nasilja. Ali, ono što je ovom društvu očigledno potrebno jeste mnogo snažnija i jasnija reakcija Tužilaštva i pravosudnih organa."

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od nadležnih da hitno sankcionišu Sinišu Vučinića.

Samozvanom četničkom vojvodi je očigledno toliko stalo do javne pozornosti, da mu konačno treba udovoljiti javnim izricanjem odgovarajuće "nagrade" prema zasluzi i u skladu sa zakonom, navodi Nezavisno udruženje novinara Srbije.
XS
SM
MD
LG