Dostupni linkovi

Ko je inicijator škole za četnike?


Siniša Vučinić
Siniša Vučinić
Na čelu nevladine organizacije "Srpski četnički pokret Republike Srpske" našao se četnički vojvoda i član Srpske radikalne stranke (SRS) Siniša Vučinić. Ovaj ultra desničar poznat je po svojim ekstremnim izjavama i čestim menjanjem tabora. Ovoga puta najavljuje edukaciju oko 10.000 mladih četnika godišnje. Ipak, ga poznavaoci prilika svrstavaju među marginalne likove čiji se kapacitet završava na uznemiravanju javnosti.

Siniša Vučinić je tokom političke karijere bio ultradesničar, monarhista, vojvoda, metafizičar, radikal, umerenjak i na kraju levičar. Poreklom je Hercegovac, u politiku ulazi preko desničarskih stranaka, a osnivao je i paravojne organizacije, poput Srpskih sokolova.

Pročuo se 1992. godine kada je proglašen za "srpskog narodnog vojvodu". Inicijacija je obavljena na Ozrenu u Republici Srpskoj.

Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić kaže za naš program da se Siniša Vučinić pojavljuje početkom devedesetih u Beogradu u dosta marginalnom svojstvu ekstremnog desničara:

"Ono što je meni ostalo u pameti je bilo njegovo tadašnje zalaganje, a to je da se svi Jevreji proteraju iz Srbije, da se zapleni kompletna jevrejska imovina, iz čega otprilike vidite o kome je reč. On je zujao po marginama ekstremne desnice, oko Srpske radikalne stranke, tamo-amo, pa se u jednom trenutku prišljamčio JUL-u. Pa je osnivao neku novu komunističku partiju, sa svim tim svojim tako umešanim idejama. Sklon je nasilju, to je poznato, i uopšte, od sebe je napravio ono što se u Dalmaciji lepo zove "ridikulo" – seoska luda. I sad to što radi po Trebinju me isto tako ne čudi. A koga će da edukuje i kako, među hercegovcima – to baš nisam siguran, oni su bistar svet."


Trenutno u SRS-u

Četrdesetčetvorogodišnji Siniša Vučinić danas se zadržao u Srpskoj radikalnoj stranci, što nam je potvrdio zamenik predsednika radikala Dragan Todorović, koji ne vidi zašto formiranje organizacije u Trebinju zaslužuje tako veliku pažnju javnosti jer "to nema veze sa političkim delovanjem":

"Stvarno sam iznenađen da je takva vest, na bilo koji način, eto čak i vas ponukala da krenete i da istražujete dalje. Što se tiče Srpske radikalne stranke, to je udruženje građana i nevladina organizacija, nema veze sa bilo kakvim političkim delovanjem, tako da mi jednostavno nećemo tome poklanjati bilo kakvu pažnju. Smatramo da će za to, verovatno za kratko vreme, i javnost izgubiti interesovanje."


Sam Vučinić je za naš radio rekao da pokret "nema nikakve veze sa vojnim, paravojnim ili militantnim organizacionim smislom":

“Već će ova nevladina organizacija promovisati isključivo osnovne i najveće civilizacijske ideje i dostignuća, a to su svakako sloboda, pravda, nacionalno osvešćenje, a to je to četništvo.“

Hapšen zbog reketiranja


A čovek koji najavljuje promovisanje slobode i pravde u novembru 2007. godine bio je uhapšen u Novom Sadu, u trenutku kada je uzimao novac od novosadskog biznismena koga je reketirao. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je tada saopštilo da je Vučinić osumnjičen za iznudu i da je koristio pomoć bosanskih i crnogorskih kriminalnih struktura.

Mnogi internet portali danas kao ključnu Vučinićevu izjavu prenose:

"Ubio sam na stotine muslimana i Hrvata, takođe, streljao sam na stotine zarobljenika kao komandant."


U pretraživanju novinske dokumentacije može se naći da su se pojedini mediji još 2001. godine, citirajući ovu rečenicu, pozivali na nemački Špigl, koji je krajem 1992. objavio intervju sa Vučinićem u kome se navodi ova izjava, te je Vučinić kasnije tvrdio da je intervju falsifikat i u Nemačkoj tužio Špigl, a da se novinarka pozivala na original trake snimljenog intervjua.

Podržavao Miloševića


U beogradskoj štampi se u rubrikama lik i delo Siniše Vučinića mogu naći i navodi da je maja 1993. pozivao na demonstracije stare devizne štediše. Ako ih država ne isplati, obećavao je, otimaće bogate Jevreje i komuniste zarad otkupa. Piše i da je osnivač Zlatne ruke čiji je cilj bio likvidacija Genšera, Klasa, Dola i drugih "srbomrzaca".

Slovi i kao jedan od najvećih zaštitnika Slobodana Miloševića koga je u trenutku hapšenja bio spreman da brani i oružjem. Grupa, u kojoj su pored Vučinića bile još 33 osobe, pucala je u pravcu kapije kada je ranjen jedan policajac i lakše povređen jedan novinar:

"Neka ne padne žeravica na balkansko bure baruta! Branimo Srbiju! Branimo slobodu našeg naroda!"


Vučinić je bio hapšen i odmah nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Može li sada Siniša Vučinić da realizuje ideju o obrazovanju oko 10.000 mladih četnika u Republici Srpskoj. Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić:

"Ne. Sigurno nema taj kapacitet da bi napravio bilo šta ozbiljno, ali kapacitet za uznemiravanje javnosti je oduvek imao. Pri tome su Trebinje i taj tamo deo, istočna Hercegovina, dosta osetljivi jer su tamošnji Bošnjaci bili proterivani od strane njegovog prethodnika Božidara Vučurevića."


Slučajnost ili namera, tek Srpski četnički pokret osnovan je u Trebinju istog dana kada su Novosađani dali ime jednoj ulici po Trebinjcu Srđanu Aleksiću koga su srpske snage za vreme rata ubile kada je pokušao da spasi život svom drugu Bošnjaku.
XS
SM
MD
LG