Dostupni linkovi

Vučić: Zemanovo izvinjenje za bombardovanje 'istorijsko'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "ono što se danas dogodilo u Pragu ući u udžbenike istorije", komentarišući tako izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana za bombardovanje bivše Jugoslavije 1999. godine, za koje je dao saglasnost kao tadašnji premijer Češke.

Zeman se za bombardovanje izvinio 18. maja u obraćanju medijima posle razgovora sa Vučićem koji boravi u dvodnevnoj poseti Pragu.

"…Želeo bih da se izvinim za tadašnje bombardovanje Jugoslavije. Želeo bih da zamolim srpski narod za oproštaj. Sve vreme me je to mučilo. Kada se odlučivalo o bombardovanju, bili smo tek nekoliko nedelja u NATO. Bili smo poslednji koji su dali saglasnost", rekao je pred Vučićem češki predsednik.

Reagujući na Zemanovo izvinjenje, Vučić je rekao da je to "istorijski važno" i da je Zeman prvi aktuelni predsednik neke države koji se Srbiji izvinio za bombardovanje.

"Danas smo dočekali da neko ko je učestvovao u bombardovanju Srbije rekao 'izvinite' …. Zeman je jedini koji je posle mnogo godina, a da nije penzioner, već mu je mandat u toku, rekao tako veliku i važnu stvar", rekao je Vučić iz Praga u uključenju za televiziju Pink.

Vučić je rekao i da bi se "drugačije spremio" da je znao da će se Zeman izviniti Srbiji zbog bombardovanja.

Bombardovanje, pogledom onih koji su tada bili deca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00

Češki mediji preneli su i reakcije čeških političara, da je to Zemanovo lično izvinjenje a ne u ime države, pošto na konferenciji za novinare nakon sastanka Zemana i Vučića nije postojala mogućnost da novinari postavljaju pitanja.

Na Zemanovu izjavu reagovala je predsednica opozicione liberalne stranke Marketa Pekarova Adamova koja je na svom Tviter profilu podsetila da je Zeman podržao NATO akciju kada je bio premijer Češke. Pekarova Adamova je objavila i dokument kojim se to potvrđuje.

"Miloš Zeman se izvinio za Miloša Zemana. Može da nastavi izvinjavajući se svim ljudima o kojima je lagao", navela je, između ostalog, ona u objavi.


O sastancima u Sloveniji i Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju iz Praga dodao i da je sa Zemanom i političkim predstavnicima Češke govorio i o zajedničkim projektima i "trgovinskoj razmeni koja je udvostručena".

Vučić se osvrnuo i na zajedničku deklaraciju sa regionalnog samita Brdo-Brioni koja je potpisana 17. maja na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

"Mi smo uspeli da na Brdo-Brioni procesu ne budemo protiv dokumenta, da budemo za dokument, a da u tom dokumentu nema ništa što je protiv interesa Srba", rekao je Vučić.

Nakon regionalnog samita u Sloveniji, Vučić se 17. maja sastao u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Komentarišući taj susret, Vučić je rekao da je dobio "dodatne garancije za nastavak mandata misije KFOR na Kosovu".

Govoreći o vojnoj saradnji Srbije sa drugim državama, Vučić je najavio da će Srbija "imati važne vežbe i sa Amerikancima i sa Rusima i sa mnogim drugima".

O opoziciji i Nebojši Stefanoviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da on nije "izdajnik" kako ga nazivaju opozicioni političari kada je u pitanju aktuelna politika vlasti Srbije prema Kosovu, i da je on za to da "Srbija bude deo EU, ali da ne misli da politika Srbije mora da bude priznanje Kosova".

Vučić je na pitanje o statusu funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) i ministra odbrane Nebojše Stefanovića rekao da opozicioni mediji nagađaju da će on biti smenjen zbog "slika Danila Vučića (Vučićevog sina, prim.aut.) ili prisluškivanja", ali da ne veruje da je Stefanović to uradio.

"To bi bio zločin da je radio, ja sam siguran da nije", rekao je Vučić i dodao da će na skupštini stranke "biti velikih promena ali da će svi o tome da odlučuju".

U lokalnim odborima Srpske napredne stranke traje izjašnjavanje o Nebojši Stefanoviću, sa zahtevom članova stranke da se pokrene postupak smene Nebojše Stefanovića sa svih državnih i stranačkih funkcija.

Jedan od poslednjih odbora koji je izglasao nepoverenje Stefanoviću, Gradski odbor SNS-a u Novom Sadu, saopštio je 17. maja da traži njegovu smenu "zbog dovođenja u pitanje bezbednosti predsednika Srbije koji je duže vremena prisluškivan".

"Njegovo nereagovanje na prisluškivanje predsednika govori ili o njegovoj nesposobnosti ili o direktnoj nameri da naudi bezbednosti predsednika države Aleksandra Vučića“, saopštio je, između ostalog, GO SNS Novog Sada.

Vučić se u izjavi za Pink osvrnuo i na kritike da je izazvao uznemirenje javnosti i pritisak na tužilaštvo povodom davanja informacija iz istrage koja se vodi protiv uhapšenog Veljka Belivuka i njegovih saradnika koji se sumnjiče za najteža krivična dela.

Vučić je rekao da "govoreći o mlevenju ljudskog mesa nije pravio nikakve metafore, već je bio precizan i upotrebio je imenicu koju su oni (kriminalci) upotrebili".

"Nisam preterivao, ti ljudi su stvarno pravili ćevape od ljudskog mesa i slali", rekao je Vučić i ponovio detalje koje je ranije izneo u javnost o mučenju žrtava koje je navodno ubio klan Veljka Belivuka.

Vučić dvodnevnu posetu Češkoj nastavlja 19. maja, kada će se sastati sa premijerom Andrejem Babišom. Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije virusa korona.

XS
SM
MD
LG