Dostupni linkovi

Brnabić: Skatova izjava o Kosovu kao nezavisnoj državi skandalozna


Američki ambasador Kajl Skat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Beogradu
Američki ambasador Kajl Skat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nažalost" nije bio prisutan kada je ambasador SAD Kajl Skat rekao da Vlada Kosova "nije takozvana" već vlada "suverene i nezavisne zemlje" i dodao da bi u slučaju da je on bio prisutan, ambasador dobio "pristojan odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije".

„Predstavnik Vlade je trebalo da reaguje, ako ni zbog čega drugog, ono da mu kaže - šta god da je ta Vlada Kosova za vas, za nas je ona takozvana Vlada Kosova. I nisi ti tu ambasadore da ispravljaš novinare nego da odgovaraš na pitanja. Ali, nažalost nisam bio prisutan“, kazao je Vučić.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat je u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje novinara "koliko ima nade za mir kada se stalno vrši pritisak na Srbiju za razgovore sa takozvanom vladom Kosova", odgovorio da to nije takozvana vlada Kosova već Vlada Kosova.

Nakon toga je američkom diplomati uvredljivim rečnikom odgovorio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Žao mi je što ambasador Skat svoju bahatost nije pokušao da pokaže na nekom događaju sa predsednikom Vučićem jer bi tada naglavačke leteo iz Vlade... Ambasador Skat je u svojoj bahatosti zaboravio da Srbija nije kolonija i da ne može da gazi njeno dostojanstvo... Za takvu bahatost naš narod kaže - što je tikva praznija to je bezobraznija", rekao je Vulin.

Srpski predsednik je pomenuo da bi, da je on bio prisutan, američki ambasador dobio „pristojan i odmeren odgovor“. Za premijerku Anu Brnabić reagovanje ministra Vulina je, međutim, bilo adekvatno.

„Ja moram iskreno da vam kažem da je meni neverovatno da vi mene ne pitate kakav je moj komentar na ambasadorovu izjavu nego na izjavu ministra koji je reagovao prilično adekvatno, rekla bih“, izjavila je premijerka Srbije na pitanje dopisnika Radija Slobodna Evropa u Nišu tokom posete kompaniji "Filip Moris" o izjavi ministra Vulina o američkom ambasadoru.

Primeren odgovor Vulina: Ana Brnabić
Primeren odgovor Vulina: Ana Brnabić

Premijerka je naglasila da je za nju izjava američkog amabasadora Kajla Skata da je „Kosovo nezavisna država“ skandalozna i neverovatna.

„Mislim da je ona neprimerena, ne samo diplomatiji, nego neprimerena jednom poštovanju svojih domaćina, a posebno zato što je data u zgradi Vlade Republike Srbije“, rekla je Brnabić.

Prethodno je za RSE u kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić rečeno da premijerka "nema manir da komentariše izjave članova Vlade u medijima".

RSE je zatražio komentar od predsednice Vlade povodom izjave ministra Vulina i rečnika koji je koristio komentarišući stav američkog ambasadora da je Kosovo nezavisna država.

Komentar je RSE zatražio i od američke ambasade, ali se ambasada do sada o ovome nije oglašavala.

Uvredljiv rečnik ministra Vulina u odgovoru ambasadoru Kajlu Skatu komentariše za RSE i bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama Ivan Vujačić.

„Poslednje što je rekao gospodin Vulin apsolutno je neprimereno. Ako se neko zaista ne slaže sa izjavama nekog ambasadora i smatra to atakom na zemlju, treba jednostavno da ga proglase za personu non grata. To se još niko nije usudio da uradi, niti će, ali zato sve ovo služi da bi se u javnosti predstavila neka priča o takozvanom patriotizmu, s jedne strane, a s druge, da se pokaže da pojedini ministri imaju radikalne stavove koje ne deli predsednik vlade i predsednik države.“

Vujačić takođe primećuje da je reakcija srpskih političara na strane diplomate i ambasadore kontradiktorna.

„S jedne strane, vrh države i ministri idu na sve moguće prijeme, što uopšte nije uobičajeno u diplomatskoj praksi većine modernih i normalnih zemalja, što govori o davanju značaja ambasadorima preko realnog značaja koji oni imaju, a s druge strane, strane diplomate, naročito onih zemalja sa kojima intenzivno sarađujemo i o kojima se priča da sa njima imamo najbolje moguće odnose u istoriji, često su vređani u našim novinama i tabloidima i uvlačeni u raznorazne priče i od strane državnih funkcionera“, primećuje Vujačić.

Uobičajena PR strategija: Đorđe Pavićević
Uobičajena PR strategija: Đorđe Pavićević

To je klasičan PR manevar u Srbiji – druga linija političara raspiruje vatru za domaću upotrebu, pa je onda prva linija gasi, ocenjuje u komentaru za RSE Đorđe Pavićević, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, koji dodaje da ovog puta iznenađuje samo žestina rečnika ministra Aleksandra Vulina.

„To što Vulin govori nije nimalo iznenađujuće s obzirom da je to klasičan manevar kako oni rade, dakle, klasična medijska strategija. Predsednik kaže nešto, a onda drugi red političara to zaoštri do granica koje treba da pokažu jednu vrstu autonomije delovanja u osudi drugoga, koja je, u stvari, namenjena domaćoj publici; sad se, znači, mi opiremo velikim silama, ali to je borba Davida i Golijata, koju mi moramo da prihvatimo na nekim osnovama koje baš nisu povoljne; to je, zapravo, jedna vrsta pravljenja odstupnice koja je karakteristična za ovu vlast“, ocenjuje Pavićević i dodaje da je vidljivo da je Vučićeva izjava došla naknadno i da je deo PR-a koji vlast vodi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG