Dostupni linkovi

Vučić: Gledaćemo da pomognemo vijetnamskim radnicima, ali nećemo rasterivati investitore


Poslali smo inspekciju zbog pritiska i utvrdila je da su loši uslovi, ali će se popraviti: Aleksandar Vučić
Poslali smo inspekciju zbog pritiska i utvrdila je da su loši uslovi, ali će se popraviti: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 19. novembra da ne razume smisao medijsko-političke kampanje protiv kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu i da je spreman da pomogne i vijetnamskim radnicima koji rade na njenoj izgradnji.

On je, na otvaranju nemačke fabrike Boysen Abgassysteme u Subotici, na pitanje novinara šta je sa vijetnamskim radnicima koji rade za kinesku kompaniju Linglong, rekao da je "na pritisak poslata inspekcija i da je utvrđeno da su uslovi smeštaja loši, ali da će se napraviti bolji".

"Poslali smo inspekciju zbog pritiska i utvrdila je da su loši uslovi, ali će se popraviti", rekao je Vučić.

Dodao je da se kampanja protiv Linglonga vodi godinu dana, a da se kampanja vodila i protiv svih kineskih komapnija.

"Gledaćemo da pomognemo i vijetnamskim radnicima, a da rasterujem investitore neću", rekao je Vučić.

Nakon što su mediji snimili teške uslove u kojima žive radnici iz Vijetnama, angažovani na izgradnji fabrike guma kineske kompanije Linglong kod Zrenjanina, 80 kilometara severno od Beograda, radnici su za RSE potvrdili da se sele iz neuslovnog kampa na nove lokacije.

Vijetnamski radnik za RSE: Kada smo došli u Srbiju ništa nije bilo dobro
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Osim loših uslova u kojima rade, vijetnamski radnici su medijima rekli i da su im po dolasku u Srbiju oduzeti pasoši, te da zbog toga ne mogu da se vrate u svoju domovinu.

Kineska kompanija Linglong potvrdila je za Radio Slobodna Evropa 18. novembra da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od njihovih izvođača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction).

Nevladina organizacija Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA, ocenila je 19. novembra da sve što su nadležni u Srbiji do sada učinili u vezi sa slučajem vijetnamskih radnika u Zrenjaninu ukazuje na upitnu sposobnost i volju državnih organa da u ovom slučaju postupaju onako kako im zakoni nalažu.

Ova organizacija navodi da se i pored vrlo jasnog zakonodavnog i institucionalnog okvira za reakciju državnih organa, do sada se beleže duboko zabrinjavajuće izjave i postupanja, čiji je cilj da minimiziraju ozbiljnost i kompleksnost situacije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG