Dostupni linkovi

Očekuje se stav Savjeta za provođenje mira o odluci Ustavnog suda BiH


Zgrada Ureda visokog predstavnika

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH na nivou političkih direktora sastaće se u srijedu sa članovima Predsjedništva BiH, a biće uz ostalo razgovarano i o odluci Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske 9. januar, proglašen neustavnim.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će ambasadorima zemalja članica Savjeta za provođenje mira jasno reći da je "dobar dio aktivnosti koje danas imamo posljedica aktivnosti međunarodnih institucija".

"I vrlo jasno ću ih učiniti možda i najodgovornijim za ovo što se desilo. Ja razumijem Bakira Izetbegovića, on hoće da ostavit svoje političke ciljeve, ali ne razumijem tzv međunarodnu zajednicu, koja se svih ovih godina u ovakvim slučajevima svrstavala samo na jednu stranu. To ću im više nego jasno reći'', najavio je Ivanić.

Ivanić je, uz ostale lidere vodećih političkih partija pozicije i opozicije u Republici Srpskoj, te političare na vodećim funkcijama u RS i institucijama BiH odbacio odluku Ustavnog suda BiH.

U izjavi nakon sastanka u nedjelju političari iz RS su zatražili poništavanje odluke, ocijenivši da je ona "neprihvatljiv politički akt" i da je donesena "pod uticajem međunarodnih sudija", te najavili referendum u RS o ovoj odluci.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR), te Delegacije EU-a i Ambasade SAD u BiH, ustvrdili su, međutim, da o eventualnom angažmanu međunarodne zajednice po ovom pitanju nije bilo govora.

Oni su podsjetili da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te pozvali političare da se umjesto reakcija na odluku oko Dana RS potrude da se na nivou BiH donese zakon o praznicima o kojem već desetak godina ne mogu postići dogovor.

Odlučujući po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan Republike Srpske, koji se obilježava 9. januara, kada i pravoslavni praznik Sveti Stefan.

Osim o odluci Ustavnog suda BiH, Savjet za provođenje mira u BiH, koji je u utorak uveče u Sarajevu počeo dvodnevnu sjednicu, razmatra sveukupnu političku situaciju i reforme u BiH, dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Savjet za provođenje mira čine 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju podršku provođenju Dejtonskog sporazuma, a Upravni odbor, pod predsjedavanjem visokog predstavnika, funkcioniše kao izvršni organ Savjeta koji visokom predstavniku daje političke smjernice.

Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, te Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska.

Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje svaka tri mjeseca.

  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG