Dostupni linkovi

Vučić potvrdio odlazak u Tiranu na EU samit sa zemljama Zapadnog Balkana


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će otići u Tiranu na Samit EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da Srbija neće učestvovati na samitu, navodeći stavove portparola Evropske unije (EU) kao razlog.

Vučić je u izjavi tokom posete vojnoj vežbi u Nikincima 5. decembra rekao da nije siguran da će biti koristi od njegovog odlaska u Tiranu, ali da bi bilo velike štete ako ne ode.

"Možda bih ja pokazao da je moja sujeta jača i veća, ali bi sasvim sigurno bila velika šteta za zemlju, u smislu privlačenja investicija i svega drugog. Ovako, bez obzira što je tema Zapadni Balkan i što će 20 njih početi da govori o sankcijama prema Rusiji i problemu Kosova na neadekvatan način, možda su moji saradnici u pravu kad kažu da je bolje da čuju makar jedan odgovor, nego da ništa ne čuju", rekao je Vučić.

On je naveo i da će u Tirani biti i dosta dobrih stvari za građane – da nemaju dodatne usluge plaćanja rominga kad odu u Nemačku, Francusku. On je dodao i da Srbija ima "obaveze zahvalnosti" i zbog 165 miliona koje će dobiti od EU za energetiku.

Ana Brnabić izjavila je 1. decembra da Srbija neće učestvovati na samitu EU-Zapadni Balkan koji će biti održan 6. decembra u Tirani.

Ona je tada kao razlog navela "sramotnu" izjavu portparola Evropske unije Petera Stana o imenovanju Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova.

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić imenovan je na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

Rašićev ulazak u kosovsku vladu potvrđen je manje od mesec dana, nakon što su predstavnici Srba započeli bojkot institucija nezavodovoljni namerom Prištine da započne proces pregistracije vozila sa srpskim tablicama.

Beograd i Priština su, uz posredovanje Evropske unije (EU), u međuvremenu postigli dogovor o prevazilaženju krize sa tablicama, ali ne i o odustajanju od bojkota.

Zvaničnici Srbije osudili su odluku Rašića da bude deo Vlade Kosova.

Peter Stano je izjavio da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

XS
SM
MD
LG