Dostupni linkovi

Brisel ocenjuje da imenovanje Rašića u Vladu Kosova 'ne ispunjava ustavne uslove'


Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke na Kosovu
Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke na Kosovu

"Naše preliminarno čitanje je da imenovanje ne ispunjava ustavne uslove – ali to je na Ustavnom sudu Kosova da utvrdi", izjavio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova.

Govoreći na konferenciji za novinare, Stanao je naglasio da je poštovanje Ustava Kosova ključni deo vladavine prava. Brisel očekuje od Kosova očekuje da se pridržava ovih principa.

"EU poziva Kosovo da osigura da se svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu u potpunosti poštuju. Ovo je još važnije imajući u vidu ionako krhku bezbednosnu situaciju na terenu", naveo je Stano.

Brisleski portparol je dodao da se mora izbegavati svaka akcija koja bi dovela do povećanja tenzija te je pozvao strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu.

Imenovanje Nenada Rašića za ministra je izazvalo burnu rekciju zvaničnog Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio mogućnoist da ne učestvuje na samitu EU-Zapadni Balkan koji će biti održan 6. decembra u Tirani.

Nenad Rašić je lider Progresivno demokratske stranke. On je imenovan na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Rašićev ulazak u Vladu Kosova potvrđen je pre manje od mesec dana, nakon što su predstavnici Srba započeli bojkot institucija nezavodovoljni namerom Prištine da započne proces pregistracije vozila sa srpskim tablicama.

Na Rašićevo imenovanje reagovala je "Srpska lista", vodeća partija srpske manjine na Kosovu koja uživa podršku vlasti u Beogradu, uz navode da je takva odluka protivustavna i doneta bez saglasnosti srpskih poslanika.

XS
SM
MD
LG