Dostupni linkovi

Stefanović: Sve u politici sam naučio od Vučića


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, mart 2018.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, mart 2018.

Nebojša Stefanović, član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), saopštio je da sa šefom te partije i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima iskren odnos i da sve što je naučio u politici - naučio je od Vučića.

U svojoj pisanoj izjavi, koju je Radio-televizija Srbije (RTS) prenela u celosti, Stefanović je između ostalog rekao da se opozicija bavi stanjem u SNS-u i njegovim odnosom sa Vučićem.

“Ali ne mogu da razumem zašto se toj zaludnoj i očajničkoj kampanji, svesno ili nesvesno, pridružuju neke moje kolege i prijatelji iz SNS-a, šaljući preko medija savete i preporuke šta bi trebalo da uradi naša zajednička stranka ili ja kao član njenog Predsedništva i jedan od osnivača”, naveo je Stefanović.

On je ocenio da je učešće u toj, kako je naveo, raspravi putem medija štetno za SNS, pa i za Vučića.

“Pobedili smo predvođeni predsednikom Vučićem, uspravili Srbiju, odlučni da usmeravamo energiju na stvari koje nas vode napred, a ovo nije jedna od njih”, saopštio je Stefanović i izrazio uverenje da je SNS dovoljno jaka partija da odnose unutar nje rešava u otvorenoj i prijateljskoj raspravi.

“I moj odnos sa Aleksandrom Vučićem je, takođe, samo naš. Taj odnos je iskren i podrazumeva zajedničku borbu za bolju i jaču Srbiju, ali i bolju i jaču Srpsku naprednu stranku. Uostalom, sve što sam naučio u politici naučio sam od njega. Zato ni meni, ni Stranci, a uveren sam ni predsedniku Vučiću, nisu potrebni posrednici da unutar naših redova uređujemo naše stvari”, naveo je Nebojša Stefanović ustvrdivši da sprovodi svaku Vučićevu odluku jer je to, kako je zaključio, temelj njihove saradnje koja je u korist Srbije i SNS-a.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izjavila je 20. maja da će se o pozicijama Nebojše Stefanovića, Zlatibora Lončara i Marije Obradović raspravljati u organima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), a da ona, kao premijerka, nikada u javnosti nije komentarisala rad svojih ministara.

On je dodala da sve što ima da kaže ministrima govori u četiri oka ili na sednicama vlade.

Prethodno je, 17. maja, Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu doneo odluku da se pokrene postupak smene Nebojše Stefanovića sa svih državnih i stranačkih funkcija. Kako je tada saopšteno iz te partije, odluka o smeni Stefanovića, koji je aktuelni ministar odbrane i bivši ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, doneta je jednoglasno.

„Dovođenje u pitanje bezbednosti predsednika Srbije koji je duže vremena
prisluškivan najveći je razlog za smenu Nebojše Stefanovića. Njegovo nereagovanje na prisluškivanje predsednika govori ili o njegovoj nesposobnosti ili o direktnoj nameri da naudi bezbednosti predsednika države Aleksandra Vučića“, saopštio je, između ostalog, GO SNS Novog Sada.

Gradski odbor SNS-a naveo je da istovremeno traži i smenu svih stranačkih
funkcionera koji su učestvovali u, kako je saopšteno, urušavanju stranke, pre svega zbog afere prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ugrožavanja njegove lične bezbednosti.

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu javno je zatražio da se „ceo slučaj“ ispita do kraja, otkriju učesnici i snose zakonske konsekvence.

„S obzirom na to da je Nebojša Stefanović visoki državni funkcioner, i jedan od najviših funkcionera stranke, ovakav skandal narušio je ugled naše stranačke organizacije kojoj su potrebne promene na svim nivoima“, obrazložio je u saopštenju GO SNS Novog Sada.

Pre sedam dana lokalni odbori SNS-a širom Srbije, kako su detaljno prenosili domaći mediji, počeli su sa izglasavanjem nepoverenja Nebojši Stefanoviću, a u tom kontekstu najpre su pomenuti SNS Niša i Čačka, dok su provladini mediji kao kandidate za smenu pominjali i još dvoje ministara iz redova te partije, Zlatibora Lončara i Mariju Obradović.

Nebojša Stefanović jedan je od osnivača sada vladajuće Srpske napredne stranke, proistekle iz Srpske radikalne stranke (SRS), član je Predsedništva SNS i predsednik Gradskog odbora SNS Beograda.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Skupštini Srbije 11. maja da u 1.882 prisluškivana razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice sa 26 lica koja su bila pod operativnim obradama nije bilo nijednog elementa prekršajnog ili krivičnog dela.

"Delovi Ministarstva unutrašnjih poslova zloupotrebljavali su ovlašćenja. Tražili su prisluškivanje određenih osoba ne zato što su ti ljudi bili kriminalci, već jer su znali da će se čuti sa Aleksandrom Vučićem ili nekim od članova njegove porodice", rekao je Vulin za TV Pink 19. marta.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. marta da ne misli da je ministar odbrane Nebojša Stefanović uvezan sa organizovanim kriminalom ali da mu zamera na, kako je rekao, objektivnoj odgovornosti.

Na pitanje novinara da li Stefanoviću zamera što je znao da je prisluškivan ali mu nije rekao, Vučić je rekao: „Zameram mu pre svega na objektivnoj odgovornosti. To sam mu rekao više puta.“

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je 21. januara iz te institucije.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 20. januara saopštilo da je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal Radna grupa MUP-a saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodnoj vladi vodio Nebojša Stefanović, da bi ga na toj poziciji u novoj vladi zamenio Aleksandar Vulin, koji je prethodno bio na čelu Ministarstva odbrane, koje sada vodi Stefanović.

Ovu rokadu pratile su spekulacije o sukobu između Vučića i Stefanovića ali je predsednik Srbije po formiranju nove Vlade krajem prošle godine rekao da se Stefanovićevo prebacivanje u Ministarstvo odbrane ne može posmatrati kao kazna.

XS
SM
MD
LG