Dostupni linkovi

Vučić: Srbija bila protiv sankcija Rusiji u Atinskoj deklaraciji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da je Srbija bila protiv toga da u deklaraciji koju su usaglasili lideri sa Balkana, Evropske unije i Ukrajine budu navedene sankcije protiv Rusije.

Vučić je rekao da je Srbija bila eksplicitno protiv dva stava i da je jedan član koji se ticao sankcija Rusiji je izbačen.

Kako je naveo jedino je Srbija bila protiv toga.

"Postojali su razgovori kako da deo oko ratnih zločina izgleda drugačije. Onda je u prvoj verziji to izgledalo nešto drugačije. Onda u međuverziji još malo. I na kraju je došla ova poslednja verzija", rekao je Vučić.

Na upit RSE Evropskoj uniji da li je Srbija menjala deklaraciju i, ako jeste, šta su tačno bili zahtevi odgovoreno je da su to pitanja za domaćina sastanka u Atini koji su vodili razgovore o deklaraciji.

Lideri sa Balkana, Evropske unije i Ukrajine usaglasili su 22. avgusta na neformalnoj večeri u Atini deklaraciju u kojoj se između ostalog navodi snažna i "nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrednostima demokratije i vladavine prava".

"Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i da odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost", piše u deklaraciji objavljenoj na zvaničnoj stranici premijera Grčke.

Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija su navedeni kao regioni čije prihvatanje u EU znači "strateško ulaganje u mir, bezbednost i stabilnost u Evropi".

Vučić je rekao novinarima u Beogradu da su razgovori o deklaraciji koja je usvojena na neformalnom samitu u Atini trajali danima pred sastanak.

On je dodao da nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može da promeni ništa, ali može da govori o načinu razmišljanja i o tome kakvi su odnosi.

Vučić je rekao da svakoga dana od njega traže da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Predsednik Srbije je naveo da je u Atini imao pristojan i korektan razgovor sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kako je rekao razgovarali su o svemu, o situaciji na ratištu, o evropskom putu Srbije i Ukrajine, Kosovu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

O zahtevu za hitnu sednicu SB UN: Čekamo pravi trenutak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu kako je ranije iz Beograda najavljeno.

"Biramo najbolji trenutak. Ne bih da objašnjavam detalje i ko kada predsedava. Kada nama bude najviše odgovaralo tada ćemo zahtevati održavanje sednice u veoma skorom vremenskom periodu", poručio je Vučić.

On je naveo da će o tome tokom dana razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova i ljudima iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Vučić je početkom juča najavio da će Srbija tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da će od Saveta bezbednosti biti zatraženo da "pokrene hitne mere" da bi zaštitio Srbe na Kosovu.

XS
SM
MD
LG