Dostupni linkovi

Vučić uoči sastanka sa Kurtijem u Ohridu rekao da 'nije preveliki optimista'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "čuvati mir" uoči pregovora sa kosovskim premijerom o normalizaciji odnosa. Ilustrativna fotografija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "čuvati mir" uoči pregovora sa kosovskim premijerom o normalizaciji odnosa. Ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 17. marta da nije "preveliki optimista" uoči sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Takođe je rekao da je Srbija "uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima".

Vučić je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara u Inđiji, na severozapadu Srbije, dan uoči najavljenog sastanka sa premijerom Kurtijem u Ohridu 18. marta, na kom bi trebalo da se nastave razgovori o evropskom planu za normalizaciju odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da na novu rundu dijaloga uz posredovanje Evropske unije (EU) ne putuje "ni sa kakvim porukama" i da je sve što je imao da kaže, već rekao izaslanicima Evropske unije (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama, Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru tokom njihove nedavne posete Beogradu.

"Nemam nikakve posebne poruke, sve sam već rekao u lice Eskobaru i Lajčaku pre dan ili dva u Beogradu, sutra ću to reći i (visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu) Borelju i Kurtiju i to je to", rekao je Vučić.

Vučić je prethodno istog dana u mestu Donji Tovarnik, na zapadu Srbije, rekao da će vlast u Beogradu sačuvati "celovitu Srbiju, onako kako piše u Ustavu" i da Srbija "neće biti izolovana".

Evropski predlog, oko kog su se dve strane usaglasile krajem februara, nije konačni sporazum, već bi trebao da dovede do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Diplomate zapadnih zemalja, koje podržavaju ovaj predlog, navode kako je taj predlog u ovom trenutku najbolja prilika za napredak regiona.

Zvanični Beograd insistira na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, dok zvanična Priština kao osnovni uslov postavlja međusobno priznanje.

U dokumentu se ono ne spominje, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Takođe se eksplicitno ne spominje ni formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali plan predviđa poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, garancije za Srpsku pravoslavnu crkvu, te priznavanje državnih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica, diploma.

Dijalog Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) vodi se od 2011. godine.

XS
SM
MD
LG