Dostupni linkovi

Vučić: Kosovo ne želi nastavak dijaloga


"Mi to (dijalog sa Kosovom) želimo i hoćemo i sporazum o nestalima da postignemo, ali je Priština ta koja to ne želi. Ne želi uopšte ni da razgovara sa nama", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 7. decembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak, 7. decembra, da Srbija želi nastavak dijaloga sa Kosovom ali da je Priština ta koja to ne želi da se dijalog nastavi.

"Mi to želimo i hoćemo i sporazum o nestalima da postignemo, ali je Priština ta koja to ne želi. Ne želi uopšte ni da razgovara sa nama", izjavio je Vučić novinarima nakon posete gradilištu u naselju Beograd na vodi.

Vučić je rekao da ne veruje da će Kosovo u ovom trenutku krenuti u neku ozbiljniju akciju protiv Srba na Kosovu, ali da je tamošnja vlast pogazila sve dogovore koji su do sada postignuti sa međunarodnom zajednicom.

Predsednik Srbije je kao primer naveo da je bio dogovoren proces izdavanja dozvola za posete i da je Beograd dozvoljavao mnogima sa Kosova da posete Srbiju, ali da Priština nije dozvoljavala posetu direktoru Kancelarije za Kosovo Petru Petkoviću čak ni onda kada mu je rečeno da će biti pušten.

Peter Stano, portparol EU izjavio je 6. decembra, da je preduslov za održavanje narednog sastanka spremnost strana da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

"Nedavni kontakt vioskog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Josep Borrell) i diplomatija u njegovo ime od specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost”, naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Krajem novembra specijalni izaslanik EU za dijalog posetio Beograd i Prištinu u pokušaju da organizuje novu rundu razgovora na najvišem politčkom nivou. Izvori RSE potvrdili su da se Lajčak vratio "potpuno obeshrabren" nakon razgovora sa srpskim odnosno kosovskim političarima.

XS
SM
MD
LG