Dostupni linkovi

Glasnogovornik EU: Ne postoji spremnost Prištine i Beograda za dijalog


Premijer Kosova Albin Kurti (lijevo) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u proces.

Peter Stano, portparol EU naveo je da je preduslov za održavanje narednog sastanka spremnost strana da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

"Nedavni kontakt vioskog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Josep Borrell) i diplomatija u njegovo ime od specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost”, naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Naime, mogućnost održavanja novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučiċa i premijera Kosova Albina Kurtija (Aljbin) do kraja godine, prošlog meseca nagovestio je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Krajem novembra specijalni izaslanik EU za dijalog posetio Beograd i Prištinu u pokušaju da organizuje novu rundu razgovora na najvišem politčkom nivou.

Izvori RSE potvrdili su da se Lajčak vratio "potpuno obeshrabren" nakon razgovora sa srpskim odnosno kosovskim političarima.

Od kada je preuzeo dužnost šefa kosvske vlade Albin Kurti se dva puta u okviru dijaloga sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiċem. Oba susreta bila su neuspešna i samo su dokazala koliko su daleko u stajlištima obe strane. Ovo je bio razlog zašto su sveropksi zvaničnici uvek govorili da ċe doċi do naredne, odnosno treċe runde, samo ako postoji spremnost da se napreduje u dijalogu.

Inače, kosovski premijer ċe u utorak boraviti u Brisel i sastaće se s visokim zvaničnicima EU, uključujući i Josepa Borrella.

Kako tvrde briselski zvaničnici, susret sa Borrellom biće poslednja prilika za ovu godinu da se pokuša organizovati sastanak Kurti-Vučiċ.

XS
SM
MD
LG