Dostupni linkovi

NVO odbacuju Vučićevu tvrdnju da su deo 'zavere' protiv Srbije


Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, najbrojnija mreža organizacija civilnog društva u Srbiji, odbacio je tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je civilno društvo deo "zavere" kojom se na Srbiju vrše pritisci od strane međunarodne zajednice.

Kako je ova mreža ocenila u saopštenju 3. marta, način na koji je predsednik Srbije govorio o civilnom društvu predstavlja reaktiviranje narativa stvorenog tokom devedesetih godina sa ciljem kreiranja unutrašnjih neprijatelja koji treba da posluže skretanju pažnje javnosti sa određenih tema.

"U ovom slučaju izveštaja međunarodnih organizacija, ODIHR i Fridom Hausa (Freedom House) koji beleže drastično ugrožavanje demokratskih standarda i građanskih sloboda u Srbiji", ocenjeno je.

Učestali ton obraćanja najviših državnih funkcionera koji sadrži ove elemente, kako se navodi, ugrožava komunikaciju i saradnju između države i civilnog društva koje učestvuje u pregovaračkom procesu Srbije sa Evropskom unijom.

"Dodatno, na ovaj način se dovodi u pitanje i implementacija ODIHR preporuka za unapređenje izbornog procesa imajući u vidu da izveštaj o decembarskim izborima u Srbiji predviđa obavezu države da ključne preporuke sprovode u saradnji sa civilnim društvom", navodi se u saopštenju.

Vučić je 2. marta u obraćanju javnosti optužio je zapadne zemlje da pojačavaju pritiske na Srbiju kako bi priznala Kosovo, uvela sankcije Rusiji i promenila stav prema Kini.

Tumačeći odnos Zapada prema zvaničnom Beogradu, Vučić je rekao da se u Srbiji, kroz različite pritiske, želi uvesti "marionetski režim" koji bi prihvatio sve zahteve.

Vučić je izneo optužbu da se pritisci na Srbiju povećavaju preko institucija, nevladinih organizacija i agencija, medija, sa ciljem "kriminalizacije i dehumanizacije rukovodstva i demonizacije Srbije".

Nacionalni konvent je posebno osudio pokušaj diskreditacije autora izveštaja ili dokumenata kojima se daju ocene unutrašnjeg stanja u Srbiji, sa čijim navodima se predstavnici vlasti u Srbiji ne slažu.

"Nakon kampanje protiv članova posmatračke misije na osnovu čijih nalaza je izrađen ODIHR izveštaj, svedočimo i diskreditaciji izveštaja organizacije Freedom House preko njihovog analitičara i člana Radne grupe za Poglavlje 35 i Međusektorske radne grupe za političe kriterijume Nacionalnog konventa, Nikole Burazera", navodi se u saopštenju organizacije.

Ističe se da je ova vrsta targetiranja pojedinaca posebno opasna i krajnje neprihvatljiva, jer način na koji se se sprovodi može ugroziti ne samo njegov lični i profesionalni kredibilitet, već i bezbednost.

"Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom podseća i državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja aktera iz civilnog sektora", zaključuje se.

Nakon decembarskih izbora u Srbiji, na kojima su domaći i međunarodni posmatrači zabeležili neregularnosti, Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u svom izveštaju navela 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

U izveštaju se ocenjuje da je na izborima "dominiralo odlučujuće učešće predsednika države, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

Navodi se, pored ostalog, da su "osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

Međunarodna organizacija Fridom Haus je u Srbiji zabeležila najveći pad sloboda od svih država Evrope u izveštaju za 2023. godinu.

"U poslednjih nekoliko godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) postepeno je urušavala politička prava i građanske slobode, stavljajući pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva", ocenjuje se u izveštaju.

Srbija je pala za tri poena, te je ove godine na 114. mestu na listi Fridom hausa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG