Dostupni linkovi

Vučić sa potpredsednicom Bundestaga: Prioritet unapređenje saradnje sa Nemačkom


Vučić i Rot razgovarali su o nastavku političke i ekonomske saradnje sa Nemačkom, kao i o napretku koji je Srbija ostvarila u raznim oblastima, Beograd, 21 oktobar 2021.
Vučić i Rot razgovarali su o nastavku političke i ekonomske saradnje sa Nemačkom, kao i o napretku koji je Srbija ostvarila u raznim oblastima, Beograd, 21 oktobar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su neki od prioritetnih ciljeva Srbije unapređenje ekonomske saradnje sa Evropskom unijom(EU) i Nemačkom - koja je jedan od glavnih ekonomskih partnera i investitora, kao i prvi spoljnotrgovinski partner, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je u četvrtak 21. oktobra u Beogradu razgovarao sa potpredsednicom Bundestaga Klaudijom Rot o nastavku političke i ekonomske saradnje sa Nemačkom, kao i o napretku koji je Srbija ostvarila u raznim oblastima na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako je navedeno, predsednik Srbije zahvalio je potpredsednici Bundestaga na tome što će tokom dana posetiti Kragujevac, gde će u Šumaricama prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjici od streljanja 3.000 nedužnih civila, kojima će odati počast kako bi naglasila značaj zajedničkog sećanja.

Dodaje se da je u razgovoru konstatovano da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila izuzetan ekonomski rezultat, ali i napredak u raznim oblastima političkog i drupštvenog života, što je i Evropska komisija prepoznala u svom najnovijem izveštaju.

Vučić i Rot saglasili su se da su "vladavina prava i zelena agenda među ključnim oblastima u kojima treba dodatno raditi, pri čemu je Nemačka spremna da se intenzivnije angažuje kako bi se ubrzao proces reformi u tim segmentima", navedeno je u saopštenju.

Potpredsednica Bundestaga upoznala je Vučića sa aktuelnom političkom situacijom u Nemačkoj nakon održanih parlamentarnih izbora i izrazila nadu da će učešće partije Zelenih u novoj Vladi Nemačke pomoći u realizaciji "Zelene agende za Zapadni Balkan", koja je usvojena u Sofiji prošle godine, a za koju su već namenjena sredstva iz fodova EU.

XS
SM
MD
LG