Dostupni linkovi

'Mnogi ne veruju, ali BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja'


Vučić: Srbija je prijatelj BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Vučić: Srbija je prijatelj BiH

Srbija je prijatelj BiH, poručio je predsjednik Srbije Aleksadar Vučić u Sarajevu, nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH. Razgovarali su o granicama, uklanjanju carinskih barijera, te infrastrukturnim projektima. Također je iznesena i namjera da Srbija i BiH zajednički djeluju na nekim poljima, te da zajedno s ostalim zemljama Balkana naprave regionalnu ekonomsku zonu kako bi bili značajan partner EU. Vučić će se u petak susresti i s članovima Vijeća ministara BiH s kojima će također razgovarati o ovim pitanjima.

Mnogi ne veruju, ali Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja što će se pokazati u narednim godinama i desetljećima, poručio je na početku svog obraćanja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, Vučić navodi kako će Srbija raditi i na rješavanju brojnih otvorenih pitanja, a ponajprije onih koja vode ka zajedničkom napretku, počevši od dogovora o granici.

Razgovori o infrastrukturnim projektima i rješavanju problema granice: Delegacije Srbije i BiH u Sarajevu
Razgovori o infrastrukturnim projektima i rješavanju problema granice: Delegacije Srbije i BiH u Sarajevu

"Konkretno, završavamo formiranje i Komisije za granicu. Dramatično ćemo ubrzati razgovore oko uspostavljanje konačne granice. Danas je rešeno 97 posto granice, a blizu smo da pronađemo rešenja za tih tri posto. To bi bio izvanredan signal za region, za BiH i pokazatelj kakve su namere Srbije i da pokažemo da smo u stanju dogovarati se. Tu je potopljeno zemljište iz ranijeg perioda. Formirat ćemo delegacije koje će razgovarati oko poravnanja i da to zauvek skinemo s dnevnog reda", rekao je Vučić.

BiH i Srbija mogu zajednički raditi na brojnim poljima uključujući i neke diplomatske akcije, ali i riješiti goruća pitanja, naglasio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Do kraja godine očekuje se rješavanje pitanja carinskih barijera, što će pomoći privrednoj saradnji.

(Snimak pres-konferencije Čovića i Vučića)

Primaran interes BiH, ali ne može biti samo jedne strane, je liberalizirati taj tok roba, olakšati biznismenima i s jedne i s druge strane, pri tome naravno uvažavajući i sigurnosne i sve druge standarde. Da tu nemaju više zapreka. Vjerujem da je to sada isključivo da vidimo koliko smo spremni ići ka rješavanju tih problema u budućnosti,.“

Upravo na polju privredne saradnje zemlje zapadnog Balkana bi trebale da se što bolje organiziraju, poručio je Vučić, te naglasio kako je vrijeme za uklanjanje barijera koje sprječavaju privrednike da normalno rade. Milijarda i po maraka trgovinske razmjene čini ove zemlje najvažnijim ekonomskim partnerima u regionu, naglasio je Vučić.

„Mi smo spremni da o tome razgovaramo. Svaka vrsta uklanjanja barijera o kojima smo mi spremni da formiramo te delegacije, s naše strane bi je vodio Rasim Ljajić, dakle za uklanjanje barijera, za uklanjanje svih procesnih problema koji postoje, jer na hrani, na poljoprivrednim proizvodima uštedeli bismo između sedam i deset posto sa manje čekanja na granicama.“

Osvrnuli su se i na pitanja gradnje autoputa Sarajevo-Beograd što je sa srbijanske strane riješeno pitanje, no BiH još ne zna koju će trasu izabrati. Pored toga, rečeno je i kako će Srbija ozbiljno predstaviti svoje sposobnosti u oblasti privrede i turizma u aprilu na mostarskom sajmu, a kako bi se još bolje povezali privrednici. Kada je riječ o napadu na Aleksandra Vučića u Srebrenici, predsjedavajući Čović ocijenio je kako je to šamar za BiH.

„Desilo se što se desilo, vrijeme je prošlo i sada ostaje jedna velika obveza i pljuska sustavima u BiH koji nisu u stanju trasparentno riješiti pitanje onoga što se dogodilo u Srebrenici“, rekao je Čović.

Srebrenica: Incident sa Vučićem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Vučić je nakon sastanka posjetio Sabornu crjkvu u Sarajevu, u pratnji člana Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Mladena Ivanića.

"U pozitivnom ambijentu je prošla današnja poseta. Puno konkretnih stvari je otvoreno, a neke su praktično i dogovorene. Ako bude razumnog pristupa Srbija će ići i sa naknadom za potopljeno zemljište, tu je i pitanje stare devizne štednje, a želja je da se ubrzaju prelasci granica, odnosno da roba ne čeka na granicama", rekao je Ivanić novinarima i dodao da se razgovori o razgraničenju BiH i Srbije konačno vode posle 15 godina.

"Bilo bi sjajno kada bi otvorili tu priču. I Brisel bi time bio zadovoljan", istakao je Ivanić.

Delegacije nastavljaju susrete i sutra (petak, 8.9.) sa članovima Vijeća ministara BiH s kojima će se susresti ui resorni ministri Srbije kako bi se što više upoznali s predstojećim projektima.

Ranije je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u Sarajevu svečano dočekao predsjednika Vučića. Čović i on su ispred zgrade Predsjedništva BiH izvršili smotru počasne jedinice Oružanih snaga BiH, nakon čega su intonirane himne Srbije i Bosne i Hercegovine.

U delegaciji koja je dočekala Vučića bili su i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, te ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igor Crnadak.

U delegaciji Srbije su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mada ovo nije prvi put da dolazi u glavni grad Bosne i Hercegovine, ovo je nakon šest godina prvi put nakon Borisa Tadića da u zvaničnu posjetu BiH dolazi predsjednik Srbije.

Vučić je u dvodnevnu posjetu BiH došao s očekivanjima da zvanično Sarajevo prihvati dijalog, te je ranije poručio kako Srbija očekuje poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je ocijenio kako je Vučić sposoban uticati na to da se odnosi na Balkanu poprave, te najavio kako će s njim govoriti i o nekim pomalo osjetljivim stvarima, mada nije precizirao o kojima.

Ova posjeta bi, kako se vjeruje, trebala da bude prekretnica u odnosima dvije zemlje, s obzirom da je Vučićev prethodnik Tomisav Nikolić u nekoliko navrata otkazao posjetu zbog u najmanju ruku nediplomatskih odnosa i postupaka s obje strane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG