Dostupni linkovi

Izetbegović zatražio odlaganje Nikolićeve posjete BiH


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je u ponedjeljak ujutro formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, koja je planirana za 16. juni 2015. godine, bude odgođena zbog hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića, u Švajcarskoj 10. juna 2015. godine na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija 3. februara 2014. godine.

U zahtjevu se, između ostalog, navodi:

„Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog. Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predviđa mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog."

S obzirom na to da Orić ima prebivalište u Bosni i Hercegovini i da je dostupan njenim organima gonjenja, Izetbegović je naveo da su očekivali da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švajcarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju Orića.

Član bh. predsjendištva kaže da je, prema informacijama dobijenim diplomatskim kanalima od Švajcarske, Ministarstvo pravde Republike Srbije 12. juna 2015. godine ipak uputilo švajcarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića.

"Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola. Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana", navodi se u zahtjevu Izetbegovića.

Izetbegović je tražio da se planirana posjeta odgodi sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima, te povratka Orića u Bosnu i Hercegovinu.

Prethodno je nezvanično rečeno za RSE u Nikolićevmo kabinetu da on neće otići u svoju prvu zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini.

Agencija Tanjug je također objavila da joj je u Kabinetu predsednika Srbije rečeno da je Izetbegović Nikoliću predložio da se poseta prvobitna planirana za 16. jun odloži kako bi bila održana u povoljnijim političkim okolnostima.

Nikolić je u prestonici Sarajevu trebalo da razgovara sa članovima Predsedništva BiH, Izetbegovićem, predsjedavajućim Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

Ivanić je ocijenio je da nema razloga za odgađanje posjete Nikolića zbog situacije stvorene nakon hapšenja Orića, ističući da se sva otvorena pitanja mogu da razriješe u dijalogu, koji je ključ i za ovakve teme.

Ivanić je u izjavi novinarima u Banjaluci potvrdio da je taj svoj stav danas dostavio dvojici drugih članova Predsjedništva BiH, ali da za sada nema konsenzusa o tom pitanju u Predsjedništvu BiH, dok ostaje da se vidi kakvu će odluku donijeti Nikolić.

"Mislim da ovo nije dobro i vraća nas puno koraka unazad i može da stvori loš ambijent. Nijedan čovjek ne može biti razlog za narušavanje odnosa dviju zemalja," upozorio je Ivanić.

* Ostanite uz RSE, uskoro objavljujemo reakcije u BiH i Srbiji

XS
SM
MD
LG