Dostupni linkovi

Vučić o odlasku u Brisel odlučuje 'nakon konsultacija' sa 'Otvorenim Balkanom'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na samitu Otvoreni Balkan, Makedonija, jun 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na samitu Otvoreni Balkan, Makedonija, jun 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. juna da će odluku o odlasku na predstojeći Samit lidera Evropske unije 23. juna u Briselu, doneti nakon kunsultacija sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, kao i Vladom Srbije.

"Sačekaćemo, sutra ćemo napraviti konsultacije u okviru 'Otvorenog Balkana' sa Ramom i Kovačevskim, onda ću napraviti konsultacije sa članovima Vlade Srbije i onda ćemo doneti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo", rekao je Vučić.

Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU, koji će se održati 23. i 24. juna.

"Jako me zanima kako će ovo u četvrtak izgledati, jer na osnovu toga moći ćemo da zaključimo kakva će biti arhitekrura Evrope, možda najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou. Nakon toga moći ćemo da vidimo šta je ono što nam sledi i gde je naše mesto, ne potcenjujući i ne precenjujući ni nas ni njih", rekao je Vučić.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je 14. juna za javni servis RTS da klaster 3 neće biti otvoren u junu iako je spreman, jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Klaster 3, čije otvaranje Srbija očekuje u evrointegracijama, obuhvata, između ostalog, reforme u informacionim tehnologijama, medijima, poreskom sistemu, ekonomskoj i monetarnoj politici.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine da bi 2021. prihvatila novu metodologiju Evropske komisije po kojoj su poglavlja grupisana u šest tematskih celina ili klastera. Prvi klaster otvorila je 14. decembra 2021. Reč je o klasteru 4 o zelenoj agendi i održivoj povezanosti.

Otvaranjem tog klastera, Srbija je otvorila 22 poglavlja u pristupnim pregovorima.

U Deklaraciji potpisanoj na tom samitu potvrđuje se da su evrointegracije "zajednički strateški interes i izbor", a EU je naglasila da će "dodatno intenzivirati angažman" kako bi region doživeo transformaciju – političku, ekonomsku i društvenu.

Nije naveden rok do kojeg bi države zapadnobalkanske šestorke trebalo da uđu u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG