Dostupni linkovi

Vučić: Srbija jača domaću odbrambenu industriju


Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Beogradu, 12. oktobar 2021.
Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Beogradu, 12. oktobar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Beogradu, da će biti nastavljena ulaganja u razvoj i jačanje domaće odbrambene industrije.

"U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju", rekao je Vučić 12. oktobra.

On je naveo da je razvoj domaće odbrambene industrije važan i da Srbija "ne bi mogla da bude ponižavana i ugrožavana".

Sajam naoružanja i vojne opreme održava se uporedo sa samitom Pokreta nesvrstanih u Beogradu, 12. oktobar 2021.
Sajam naoružanja i vojne opreme održava se uporedo sa samitom Pokreta nesvrstanih u Beogradu, 12. oktobar 2021.

On je ukazao i na značaj kvaliteta proizvoda i cena domaće odbrambene industrije u, kako je naveo, konkurenciji sa svetskim silama.

"Važno je, suprotstaviti se velikim silama u promociji naoružanja i vojne opreme, važno je da i po tom pitanju gradimo svoj put i da izaberemo one oblasti u kojima možemo da se takmičimo jer ne možemo u svemu", rekao je on.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa kako gleda na kritike Evropske unije i Sjedinjenih Država na kupovinu oružja iz Rusije i Kine, Vučić je rekao da Srbija autonomno donosi odluke i da je na to ponosan, kao i da se odluke donose "u interesu Srbije".

Na sajmu naoružanja i vojne opreme, koji se održava uporedo sa samitom Pokreta nesvrstanih u Beogradu, predstavljeni su artiljerijski i raketni sistemi, streljačko naoružanje i municija, borbena oklopna vozila, elektronska oprema, novi radari, patrolni čamci.

Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici više stranih delegacija, a učestvuju izlagači iz 16 zemalja, među kojima su i Kina, Austruja, Kanada, Francuska i Nemačka.

XS
SM
MD
LG