Dostupni linkovi

Završen samit Pokreta nesvrstanih, Dačić odbacio kritike o Rusiji


U Beogradu su se okupile delegacije više od 105 zemalja i devet međunarodnih organizacija 60 godina nakon prve konferencije Pokreta nesvrstanih, 12. oktobar 2021.
U Beogradu su se okupile delegacije više od 105 zemalja i devet međunarodnih organizacija 60 godina nakon prve konferencije Pokreta nesvrstanih, 12. oktobar 2021.

Dvodnevni samit Pokreta nesvrstanih završen je 12. oktobra u Beogradu konferencijom ministara spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, koji su bili domaćini skupa.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković rekao je da broj učesnika na samitu, kojim je obeleženo 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, svedoči o poštovanju koje taj pokret uživa.

"Prethodnih nekoliko dana smo iz drugih delova sveta koji nisu zastupljeni u Pokretu nesvrstanih mogli da čujemo neke zajedljive izjave o tome da je pokret prevaziđen. Uprkos tome, na konferenciji se osetila neobično jaka energija slobodoljubivih naroda i država koji žele da žive u uređenom svetu i koji žele da se njihov glas ceni jednako kao i glas svih drugih", rekao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je da je samit u Beogradu dalje ujedinio Pokret nesvrstanih i da su učesnici ukazali na značaj multilateralizma, međunarodne saradnje i solidarnosti.

"Možemo biti ponosni na sve što smo postigli u ova dva dana", rekao je Bajramov.

Na samitu u Beogradu su se 11. i 12. oktobra okupile delegacije više od 105 zemalja i devet međunarodnih organizacija.

Drugog dana samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu učesnici su pozvali na zajedničku borbu protiv pandemije korona virusa, 12. oktobar 2021.
Drugog dana samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu učesnici su pozvali na zajedničku borbu protiv pandemije korona virusa, 12. oktobar 2021.

Pokret nesvrstanih je najveća grupacija država posle Ujedinjenih nacija, a osnovan je polovinom 20. veka u jeku Hladnog rata - kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg Sovjetskog saveza (SSSR) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dok su svetski zvaničnici sa skupa pozivali na multilateralizam - odnosno ukidanje podele u svetu na dva bloka, status države posmatrača u Pokretu nesvrstanih je u julu ove godine dobila Rusija, naslednica Sovjetskog saveza, a na skupu u Beogradu učestvovao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dačić odbacio kritike o Rusiji

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odbacio je kritike po kojima je Beograd zloupotrebio samit Pokreta nesvrstanih u korist Rusije, navodeći da one "nemaju realnu osnovu".

"Šta će Rusiji to, pa Rusija, recimo, periodično održava sastanke sa zemljama Afrike (koje su članice Pokreta nesvrstanih) i to su sve kritike koje nemaju nikavu realnu osnovu", rekao je Dačić za televiziju Hepi 12. oktobra.

Ukrajina pozvala 'nesvrstane' na akciju protiv Rusije

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič pozvao je članice Pokreta nesvrstanih zemalja da preduzmu odlučnu akciju protiv Rusije, koju je optužio za kršenje osnovnih principa te organizacije i Ujedinjenih nacija (UN).

Na plenarnoj sesiji povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, Aleksandrovič je rekao da Rusija podriva fundamentalne principe UN i da zbog toga mora da bude kažnjena.

"Rusija krši konvenciju o hemijskom naoružanju, širi dezinformacije o COVID-19, stvara ekološku katastrofu, koristi energiju u svrhu ucenjivanja. Ovo je sjajna definicija jedne propale države. Moskva radi sve ove strašne stvari koje vi, vaše ekselencije, upravo osuđujete u svojim govorima", naveo je Aleksandrovič.

On je kritikovao i obraćanje ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je 11. oktobra na samitu u Beogradu ukazao na potrebu poštovanja osnovnih principa UN.

"Mnogi govornici su akcenat stavili na nemešanje u pitanja drugih država. Pokret nesvrtanih ima slavnu prošlost i dinamičnu budućnost. Molim vas da preduzmete odlučnu akciju u znak podrške Ukrajini i drugim žrtvama ruske agresije kako bi ovaj Pokret imao smislenu budućnost", kazao je Aleksandrovič.

Ukrajina, kao i Rusija, ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih.

Više od 100 država na jubilarnom Samitu nesvrstanih u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Poziv na zajedničku borbu protiv pandemije

Drugog dana samita, učesnici su pozvali na zajedničku borbu protiv pandemije korona virusa i uklanjanje prepreka koje ograničavaju izvoz vakcina.

"Ono što je borba protiv aperthejda predstavljala za članove Pokreta nesvrstanih pre 60 godina danas je borba protiv virusa korona", izjavio je na plenarnoj sednici 12. oktobra ministar inostranih poslova Nigerije Zubairu Dada.

Ministar inostranih poslova Katara Soltan bin Sad Al-Muraiki rekao je da se međunarodna zajednica danas suočava sa izazovima koji se razlikuju od onih koji su svet potresali pre 60 godina.

"Pandemija, klimatske promene, zloupotreba tehnologije, nema sumnje da je potrebno suočiti se sa tim, a ono što se ne menja jeste da treba svi zajedno da radimo na tome", rekao je on.

Samit Pokreta nesvrstanih obezbeđivalo je više od 3.000 policajaca, a na marginama skupa održani su mnogobrojni bilateralni sastanci.

Drugog dana samita, u Beogradu je otvoren i Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021".

XS
SM
MD
LG