Dostupni linkovi

Glavne teme sa Putinom količina i cena gasa, najavio Vučić


Srbija radi na tome da iznajmi deo skladišnog prostora za gas u Mađarskoj kako bi osigurala bezbednost u snabdevanju, izjavio je predsednik Srbije 23. maja u Beogradu u obraćanju novinarima. Fotografija: Beograd, 6. maj 2022.
Srbija radi na tome da iznajmi deo skladišnog prostora za gas u Mađarskoj kako bi osigurala bezbednost u snabdevanju, izjavio je predsednik Srbije 23. maja u Beogradu u obraćanju novinarima. Fotografija: Beograd, 6. maj 2022.

Glavna tema predstojećeg telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bit će gas, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ranije izjavio da će 25. ili 26. maja razgovarati telefonom sa Putinom o snabdevanju Srbije gasom.

"Za mene su važne tri stvari, a to je količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja gasom", rekao je Vučić 23. maja u obraćanju novinarima nakon obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju.

Vučić je takođe rekao da Srbija radi na tome da iznajmi 300-500 miliona kubnih metara skladišnog prostora za gas u Mađarskoj i da će razgovore o tome u sredu, 25. maja voditi ministar finansija Siniša Mali sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

"Ako nam neko iseče gas, mi ne možemo sve i da hoćemo da povučemo više od pet miliona kubnih metara (gasa) zbog naših kapaciteta i zbog kompresorskih stanica i svega drugog iz Banatskog dvora (podzemno skladište)", naveo je Vučić.

On je dodao da je Srbiji potrebno "još jedno mesto odakle možemo da provučemo pet miliona da bismo mogli da imamo dovoljno gasa u najtežim trenucima tokom zime".

Srbija od Rusije dominantno zavisi u sferi energetike, prema podacima domaćeg regulatornog tela Agencije za energetiku, dok ruska preduzeća drže monopol na tržištu nafte i gasa u Srbiji.

To je jedan od argumenata koje srpski zvaničnici navode kao razlog zbog kog Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, uprkos pozivima Evropske unije (EU) čijem članstvu teži, da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom.

O zahtevu Kosova za prijem u Savet EU

Vučić je rekao da je zahtev Kosova za prijem u članstvo u Savet Evrope loš signal za Srbiju.

"To nas tera da preduzimamo mere i preduzimaćemo mere da bismo zaštitili poredak Ujedinjenih nacija (UN), Rezoluciju 1244 i teritorijalni integritet Srbije", naveo je Vučić.

On je ponovio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga i pokušaj pronaleženja kompromisnog rešenja.

"Ali, to kompromisno rešenje ne može da bude poniženje i sve ono što su zamislile sve Zapadne zemlje", precizirao je Vučić.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma, ali većina nije realizovana u praksi.

O pritiscima da Srbija uvede sankcije Rusiji

Vučić je rekao da očekuje sve veći pritisak na Srbiju "kako bi se pokazalo" da pitanje Kosova i aktuelna dešavanja u Ukrajini "nije isti slučaj".

"Ali, istovremeno i da ruska strana to ne bi mogla da iskoristi kao presedan, kao precedent, u svojoj političkoj pravnoj borbi", naveo je Vučić.

Srbija se u UN priključila osudi ruske agresije na Ukrajinu i glasala za isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, ali se nije pridružila sankcijama EU Rusiji.

Predstavnici zapadnih zemalja su više puta pozvali Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije i da uvede sankcije Moskvi.

Srpski zvaničnici su u nekoliko navrata ponavljali da Beograd neće podržati uvođenje sankcija Rusiji zbog, kako su naveli, zaštite vitalnih interesa zemlje.

XS
SM
MD
LG