Dostupni linkovi

Vučić i Hill saglasni da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem EU


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji (SAD) Kristofera Hila (Christopher Hill), Beogradu, 23. maj 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil (Christopher Hill) saglasili su se da sve napore treba usmeriti na dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, saopštila je pres služba predsednika Srbije 23. maja, nakon sastanka Vučića i Hila.

"Razgovor je jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora", saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Ambasador Hil je, navodi se u saopštenju, istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate. Takođe je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav SAD da Evropska unija treba da se širi.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma, ali većina nije realizovana u praksi.

Prethodno su 14. maja ministri spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) pozvali Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u dijalog i postignu dogovor o normalizaciji odnosa.

U saopštenju se dodaje da je Vučić u razgovoru sa Hilom "istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu" i naglasio da je "upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana".

"Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju", naglasio je Hil, saopštilo Predsedništvo Srbije.

Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) uputio predsedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku SAD naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

Srbija, prema podacima regulatornog tela Agencije za energetiku, u potpunosti zavisi od Rusije u energetskom smislu.

To je jedan od argumenata koje srpski zvaničnici navode kao razlog zbog kog Srbija nije uvela sankcije Rusiji, uprkos pozivima EU čijem članstvu teži, da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom.

XS
SM
MD
LG