Dostupni linkovi

Policajci u slučaju 'Potočari' oslobođeni optužbi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa drugim zvaničnicima u Potočarima pored Srebrenice, juli 2015.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa drugim zvaničnicima u Potočarima pored Srebrenice, juli 2015.

Viši sud Beogradu oslobodio je pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Milana Dumanovića i Vladana Trbovića optužbe za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim angažovanjem u Potočarima kod Srebrenice 2015. godine prilikom odlaska tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Bosnu i Hercegovinu na komemoraciju srebreničkim žrtvama.

U obrazloženju presude navodi se da nisu krivi zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima, odnosno da nisu odavali službenu tajnu, kao i da nema dokaza da su njihove izjave prouzrokovale štetu.

Kako 1. aprila prenosi Beta, Dumanović je posle izricanja prvostepene presude rekao da je iznenađen odlukom suda ali i dodao da će tražiti da se utvrdi krivična odgovornost, kako je naveo, "svedoka iz policije i onih koji su odgovorni za dešavanja u Potočarima 2015".

Trbović i Dumanović uhapšeni su 31. decembra 2016. zbog sumnje da su odali službenu tajnu kada su za pojedine medije izjavili da su po usmenom naređenju starešina, u civilu, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. kada je Vučić bio na komemoraciji.

Oni su 7. februara naredne godine pušteni da se brane sa slobode a sudski proces održan je bez prisustva javnosti zbog, kako je navedeno, čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Više učesnika komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici napalo je 11. jula 2015. Vučića verbalno i fizički gađajući ga kamenjem i flašama.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine 11. jula 2015. osudilo je napad na Vučića u Memorijalnom centru Potočari i zatražilo da se hitno identifikuju počinioci.

"Zahtevamo i da se utvrdi odgovornost obaveštajno-sigurnosnih i policijskih organa za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja bezbednosti premijera Srbije", saopštilo je tada Predsedništvo BIH.

Vlasti Bosne i Hercegovine do sada nisu podigle optužnicu za taj napad.

XS
SM
MD
LG