Dostupni linkovi

Vučić sa Porfirijem dva dana nakon ustoličenja na Cetinju


Aleksandar Vučić, 4. avgst 2021, ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem, objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu.

Objavljene su fotografije susreta, ali ne i detalji sastanka Vučića sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve.

"Zajedno sa patrijarhom srpskim Gospodinom Porfirijem. Zajedno u završavanju hrama Svetog Save, od njegove Svetosti, ali i u želji da naučim mnogo o brizi za naš srpski narod, o naporima da ljudima vraćamo veru da radom, marljivošću i čestitošću možemo da menjamo sve na bolje", napisano je Vučićevom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Do susreta Vučića i Porfirija došlo je dva dana nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC u Crnoj Gori Joanikija. Joanikija je 5. septembra u Cetinjskom manastiru ustoličio patrijarh Porfirije, a ceremoniju ustoličenja pratilo je angažovanje jakih policijskih snaga zbog protesta u kojima je povređeno oko 60 osoba.

Tokom ustoličenja Cetinje je bilo pod policijskom opsadom, a veerski velikodostojnici u Cetinjski manastir su dovedeni helikopterom Vojske Crne Gore kojim su i vraćeni u Podgoricu nakon višesatnog crkvenog obreda. Obezbeđivale su ih specijalne antiterorističke jedinice.

Komentarišući dešavanja na Cetinju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 5. septembra "sve zasluge za čin ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju pripadaju Vladi Crne Gore" i dodao da je srpska tajna policija "samo neko ko je prikupljao informacije i dostavljao nadležnim organima".

Kako je došlo do protesta na Cetinju?

Proteste na Cetinju su organizovale crnogorske nacionalne organizacije i pokreti, predvođene najjačom opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), a podržao ih je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Nasuprot njima, ceremoniju ustoličenja na Cetinju, podržali su premijer Zdravko Krivokapić i deo ministara Vlade Crne Gore, bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Aktuelnu Vladu izglasale su dominantno prosrpske partije koje su osvojile vlast na izborima avgusta prošle godine i nakon tri decenije smenile Đukanovićev DPS.

Uticaj Srpske pravoslavne crkve na društvena i politička zbivanja u Crnoj Gori naglo je porastao nakon izbora, na kojima su pobedile političke snage koje je otvoreno podržala ova crkva, uključujući i aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, koji je upravo na predlog SPC-a bio na čelu opozicione liste u kojoj dominira prosrpski Demokratski front.

Cetinje: Uz suzavac i proteste ustoličen mitropolit Joanikije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Zvanični Brisel je poslednje događaje u Crnoj Gori ocenio kao "zabrinjavajuće".

Najava ustoličenja na Cetinju izazvala je visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, pre svega zbog mesta održavanja.

Cetinje je kulturno-istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca. Istovremeno je i sedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mesto gde je ustoličena većina mitropolita.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG